ΟΗΕ µε µέλη φοιτητές για έναν πιο δίκαιο κόσµο

ThessISMUN: Το 22ο ∆ιεθνές Συνέδριο Προσοµοίωσης διοργανώνει το Πανεπιστήµιο Μακεδονίας

Must Read

  • Της Δήμητρας Μακρή

-Δέχομαι βολές από παντού.

-Τώρα καταλαβαίνεις πώς είναι.

Ο αληθινός διάλογος μεταξύ ενός Ισραηλινού κι ενός Παλαιστινίου ιδιαίτερα έντονος αν και γινόταν απλώς σε συνθήκες προσομοίωσης. Δύο φοιτητές του Τμήματος Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών που συμμετέχουν στο 22ο Διεθνές Συνέδριο Προσομοίωσης κι άλλων διεθνών οργανισμών, Thessaloniki International Student Model United Nations, γνωστό ως ThessISMUN, που διοργανώνει το ΠΑΜΑΚ.

Συνολικά 300 φοιτητές από όλη την Ελλάδα που βρίσκονται στην πόλη μας και εντρυφούν στους τρόπους λειτουργίας των παγκόσμιων οργανισμών. Διαβάζουν, μελετούν, υποδύονται ρόλους και μέσω της διαδικασίας αυτής μαθαίνουν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των κρατών τους, ή όποιων κληθούν να υπερασπιστούν, να σέβονται τους κανόνες λειτουργίας. Το κυριότερο όμως μαθαίνουν πως για να καταλήξουν σε μια δίκαιη απόφαση θα πρέπει να ακούσουν όλες τις πλευρές, να πείσουν τους συναδέλφους τους, να τηρήσουν την ημερήσια διάταξη ή και θέματα εκτός ατζέντας, να ακολουθούν την επικαιρότητα, να καταλήξουν σε αμοιβαίο συμβιβασμό.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

Στην αίθουσα όλα λειτουργούν στην εντέλεια. Όπως και ο σεβασμός στο πρόσωπο του  γενικού γραμματέα του ΟΗΕ του Ηλία Εφραίμ Γανέλη υπεύθυνου της γραμματείας της διοργάνωσης και τεταρτοετή φοιτητή Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας στο Πάντειο. Συμμετέχει εδώ και τέσσερα χρόνια στη διοργάνωση. Ήθελε να γνωρίσει από κοντά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Θεωρεί πολύ τιμητική και απαιτητική τη θέση του γ.γ. καθώς είναι το πρόσωπο που χαρακτηρίζει το συνέδριο, το οργανώνει, και φέρει την ευθύνη του! Για τη θέση απαιτήθηκε μεγάλη προετοιμασία, χρόνος και μια προϋπηρεσία σε άλλα αντίστοιχα συνέδρια προσομοίωσης όπως και ο κανονικός γ.γ.

Ο Παλαιστίνιος κι ο Ισραηλινός

Η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» συνομίλησε με τους εκπροσώπους των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών στη διένεξη του μεσανατολικού. Ο Αντώνης Ράπτης εκπροσωπεί τους Παλαιστίνιους. Μιλά με πάθος ακόμη κι όταν εξηγεί την προσομοίωση! Αναφέρεται στην τρομακτική ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας, χειρίζεται με χαρισματική ακρίβεια την υπόθεση, «είναι ξεκάθαρο» μας λέει «το πόσα νομικά κείμενα, Συμβάσεις της Γενεύης πχ., που καταπατά το Ισραήλ, αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας». Υπερασπίζεται το έδαφος των Παλαιστίνιων σαν δικό του. Μιλά για τους τουλάχιστον 50.000 νεκρούς, τις 500.000 των τραυματιών, την ανθρωπιστική κρίση όλων.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση… δεν θα μείνει κανείς μας στη Γάζα» λέει με φωνή τρεμάμενη και προτείνει την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών για μια διαρκή ειρήνη. Μιλά για τους διπλωματικούς χειρισμούς της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Καλεί για κατάπαυση του πυρός, ζητά την ανάμειξη της διεθνούς κοινότητας, επικαλείται την εντολή του ίδιου του ΣΑ που οφείλει από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών να προστατεύσει την ειρήνη στον κόσμο.

Ο Θαλής Παναγιώτης Καλαποθάκος εκπροσωπεί το Ισραήλ στο ΣΑ. Υποστηρίζει το δικαίωμα στην άμυνα του κράτους του, υπενθυμίζει την επίθεση της Χαμάς στο έδαφός του το 2023, τονίζει πως οφείλει να αυξήσει την ασφάλειά του.

Καταγγέλλει την Αυτόνομη Παλαιστινιακή Αρχή επειδή εδώ και 18 χρόνια δεν έχει διενεργήσει δημοκρατικές εκλογές ως όφειλε, υποστηρίζει ότι δεν ελέγχει τα εδάφη της και τονίζει ότι αδυνατεί να αποδείξει πως είναι «κράτος με λειτουργικές δομές».

Οι Ράπτης και Καλαποθάκος αναγνωρίζουν πως τα «δίνουν όλα» εντός των οργάνων του ΟΗΕ αλλά εκτός είναι φίλοι και δουλεύουν για την επιτυχία του συνεδρίου. Ο κ. Ράπτης μιλά για όρια που μπορούν να τηρηθούν ακόμη και για να φτάσουν οι δυο πλευρές στη λύση. Αλλά τονίζει πως οι Ισραηλινοί παρεμποδίζουν την ίδια τη λειτουργία της Αυτόνομης Παλαιστινιακής Αρχής. Υποστηρίζει τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων και τονίζει πως ο δυτικός κόσμος μπορεί να αποδομήσει τις πράξεις του Ισραήλ αλλά δεν το κάνει…

Μέσω αυτής της διαδικασίας μπορούν να καταλήξουν σε ειρηνική επίλυση; Ο Ράπτης λέει «ναι, τα μέσα υπάρχουν. Αυτό που απουσιάζει είναι η θέληση -κυρίως του Ισραήλ και τα συμφέροντα που παίζουν τον ρόλο τους». « Ελπίδα υπάρχει πάντα», λέει ο Καλαποθάκος. Μπορεί να πρέπει να αλλάξουν κάποιοι μηχανισμοί – αναφέρεται στην εκπροσώπηση των κρατών στο ΣΑ- τα μέσα υπάρχουν τόσο στο παλαιστινιακό όσο και στο ουκρανικό… αλλά «δεν πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα γραμμικά». Εξηγεί πως «κανείς δεν φταίει στο 100%- ούτε το Ισραήλ, η Παλαιστίνη, η Ρωσία, η Ουκρανία. Πρέπει, ωστόσο, να ακούμε, να ξετυλίξουμε το κουβάρι όλων αυτών των πολλών γραμμών. Θέλει δουλειά!» κατέληξε ο εκπρόσωπος του Ισραήλ…

Οι φίλοι που «τσακώθηκαν διπλωματικώς»

«Στην αίθουσα είμαστε οι ρόλοι μας. Οι προσωπικές μας απόψεις διαφέρουν, λόγω των πολύ έντονων συζητήσεων “τσακωθήκαμε διπλωματικώς” αλλά αυτή είναι η διαδικασία των συνεδρίων προσομοίωσης. Το νόημα είναι να μαθαίνουμε και συνεχίζουμε ώστε όταν μπούμε στην επαγγελματική μας ζωή να προχωρήσουμε» λέει ο κ. Καλαποθάκος. Όλοι ερεύνησαν, μελέτησαν το ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο, επίσημα έγγραφα για να γνωρίζουν το θέμα τους ώστε να το υπερασπιστούν στο έπακρο με δυναμισμό κι αυτοπεποίθηση. Τους εξιτάρει ο ανταγωνισμός και η δυναμική του διαλόγου. Μια ακαδημαϊκή αλλά πιο διασκεδαστική δουλειά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This