Ακόμα και στα ποιμνιοστάσια με τα ζώα έχει μπει η τεχνολογία!
Τρανή απόδειξη μια κτηνοτροφική μονάδα στις Σέρρες στην οποία δεν παρεμβαίνει άνθρωπος για να αρμέξει τις αγελάδες αλλά όλα γίνονται από ένα εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα.
Μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του OPEN, ο γεωπόνος και ζωοτέχνης, Γιώργος Κλιάμπας εξήγησε πως γίνεται η διαδικασία.
«Αναγκαστικά γινόμαστε και high tech. Πρόκειται για αυτόματο ρομποτικό σύστημα άρμεξης. Δεν επεμβαίνει ανθρώπινο χέρι καθόλου και η αγελάδα μπαίνει μόνη της και αρμέγεται από το μηχάνημα.
Το ρομπότ γνωρίζει ποια αγελάδα είναι από τον αισθητήρα που έχει επάνω της, ενώ υπάρχει αρχείο από το προηγούμενο άρμεγμα. Το ρομπότ ελέγχει την ποιότητα και την ποσότητα καθώς και τη ροή του γάλακτος αλλά και τη θερμοκρασία», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η εφαρμογή της τεχνολογίας έχει οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής ενώ έχει βοηθήσει πολύ και στην πρόληψη. «Μέσα από τον αισθητήρα ελέγχεται και η συμπεριφορά του ζώου και προλαμβάνεται έτσι μία δυσάρεστη κατάσταση για την αγελάδα», λέει ο κ. Κλιάπας.
Ο ίδιος έδωσε μια εξήγηση για τις τιμές των γαλακτοκομικών που έχουν πάει στα ύψη λέγοντας ότι η τιμή δεν εξαρτάται από τους παραγωγούς.
«Για σχετικά μεγάλες μονάδες το κόστος είναι γύρω στα 0,50 ευρώ και στο ράφι φτάνει γύρω στο 1,5 ευρώ, αυτό έχει να κάνει καθαρά με την αύξηση κόστους από βιομηχανίες, σούπερμαρκετ και τη γενική διαδικασία logistics. Είμαστε ήδη πιεσμένοι από αυτό το κοστολόγιο», είπε ο κ. Κλιάμπας.
Δείτε τις δηλώσεις του κτηνοτρόφου: