Είναι το πιο δημοφιλές, δροσιστικό και απολαυστικό επιδόρπιο του καλοκαιριού. Το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Έχει φανατικούς οπαδούς. Ποιο; Μα φυσικά το παγωτό.
- Aπό τη Σοφία Τικταμπανίδη
Ο θερινός… πειρασμός περιέχει σε ισόρροπη σχέση πρωτεΐνες (µε υψηλή βιολογική αξία 95%), λίπη (0-13 γρ./100 γρ.), υδατάνθρακες (20-25 γρ./100 γρ.), άλατα, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες Α, Β1, Β2 και Β12. Αντιθέτως, υστερεί σε σίδηρο, βιταμίνη D και C. Θερμιδικά καλύπτει το 5%-10% των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια και πρωτεΐνες, το 8%-10% των αναγκών σε υδατάνθρακες, το 10%-15% των αναγκών σε λίπη, το 15%-20% των αναγκών σε βιταμίνη Α, το 20% των αναγκών σε βιταμίνη Β12 και το 40% των αναγκών σε ασβέστιο και φώσφορο.
Θρεπτικά συστατικά
Είναι λανθασμένη η άποψη ότι το παγωτό δεν έχει διατροφική αξία, αντιθέτως περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών:
- Είναι καλή πηγή λήψης γάλακτος και παρέχει στον οργανισμό ασβέστιο, ριβοφλαβίνη, φώσφορο, πρωτεΐνη, μαγνήσιο, βιταμίνες Β12, Α, Β6, D και νιασίνη.
- Περιέχει επίσης κακάο, ξηρούς καρπούς και φρούτα, που έχουν πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση.
- Το μεγαλύτερο μέρος των πρωτεϊνών του προέρχονται από το γάλα και είναι υψηλής βιολογικής αξίας.
- Τα λιπαρά του προέρχονται από το λίπος του γάλακτος και αυξάνουν, όπως είναι φυσικό, την ενεργειακή αξία του.
- Εχει έντονη αγχολυτική δράση, βελτιώνει τη διάθεση και τονώνει τον οργανισμό.
- Δεν περιέχει συντηρητικά. Νομοθετικά, τα συντηρητικά απαγορεύονται στο παγωτό.
- Τα παγωτά τύπου διαίτης περιέχουν 0% λιπαρά ή υποκατάστατα ζάχαρης και μπορούν να τα καταναλώνουν άφοβα και οι διαβητικοί.
Με… μέτρο
- Το παγωτό θέλει προσοχή στην κατανάλωσή του, γιατί μπορεί να προκαλέσει αμυγδαλίτιδα, υπερχοληστεριναιμία, παχυσαρκία κ.ά.
- Είναι πλούσια πηγή θερμίδων και θέλει μέτρο η κατανάλωσή του.
- Περιέχει κορεσμένο λίπος και χοληστερίνη (κυρίως το παρφέ).
- Τα παγωτά με σοκολάτα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος.
- Είναι ένα ευπαθές προϊόν και γι’ αυτό επιβάλλεται συνεχής και έγκυρος ποιοτικός έλεγχος.
Επιλογές
Το παγωτό τύπου ξυλάκι έχει τις λιγότερες θερμίδες, όταν δεν έχει επικάλυψη σοκολάτας, σε σύγκριση µε τα «κυπελάκια», τα οποία υπερτερούν και σε λίπος και σε χοληστερίνη, ιδιαίτερα τα παρφέ. Αντίθετα, τα παγωτά γρανίτα ή σορμπέ περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου λιπαρά και αποδίδουν τις χαμηλότερες θερμίδες. Όσον αφορά τα «χύμα» παγωτά, οι διάφορες γεύσεις φρούτων ή το παγωμένο γιαούρτι αποδίδουν λιγότερες θερμίδες σε σχέση µε το παρφέ ή άλλες γεύσεις. Ακόμη λιγότερες θερμίδες έχουν τα light παγωτά.