Οι γυναίκες που είναι υγιείς και σε καλή φόρμα είναι πιο πιθανό να βασανιστούν για περισσότερο χρονικό διάστημα από τον νέο κορωνοιό; Αυτό διαπιστώνει ο δρ Ντέιβιντ Πουτρίνο από το νοσοκομείο Mount Sinai της Νέα Υόρκης, ο οποίος παρακολουθεί ομάδα ασθενών που έχουν απευθυνθεί στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά δεν ήταν τόσο σοβαρά ώστε να νοσηλευτούν.
«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι κυρίως οι γυναίκες είναι αυτές που έχουν συμπτώματα που διαρκούν. Το ποσοστό σε αυτές είναι σχεδόν 80%» υποστηρίζει. Ο δρ Πουτρίνο έχει συζητήσει αυτή την παρατήρησή του με τη δρα Ακίκο Ιβασάκι, ανοσολόγο στο πανεπιστήμιο του Γέιλ, που αποδίδει αυτή τη διαπίστωσή του στο ανοσοποιητικό.
Συγκεκριμένα η δρ Ιβασάκι έχει διαπιστώσει ότι οι γυναίκες των οποίων το ανοσοποιητικό αντιδρά έντονα έναντι του ιού ήταν πιο πιθανό να έχουν πιο μακράς διάρκειας δυσκολίες. Ο λόγος παραμένει αδιευκρίνιστος, ωστόσο είναι γνωστό ότι οι γυναίκες έχουν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό από τους άνδρες.
Για παράδειγμα, έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες παράγουν συστηματικά δύο φορές περισσότερα αντισώματα στα εμβόλια κατά της γρίπης. Ομως, αυτό αποδεικνύεται δίκοπο μαχαίρι στην περίπτωση του κορονοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή Φίλιπ Γκούλντερ, ανοσολόγο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Οπως το πολύ ισχυρό ανοσοποιητικό τις καθιστά πιο τρωτές σε αυτοάνοσα, όπως ο λύκος, η πολλαπλή σκλήρυνση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, έτσι μπορεί να τις καθιστά και πιο επιρρεπείς στο να νοσήσουν επί μακρόν από τον νέο κορωνοϊό, τονίζει.