Αν και οι λεγόμενοι «σούπερ μεταδότες» αποτελούν μόλις το 8% των ασθενών με Covid-19, εντούτοις προκαλούν το 70% των κρουσμάτων, προειδοποιούν ερευνητές. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει έρευνα στην Ινδία που αποτελεί τη μεγαλύτερη σε έκταση στο είδος της έως τώρα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, «σούπερ μεταδότες» θεωρούνται όσοι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και, όταν βήχουν, μιλούν ή απλώς αναπνέουν, διασπείρουν τεράστιες ποσότητες του κορονοϊού στην ατμόσφαιρα, με συνέπεια να μολύνουν πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων.
Η έρευνα του δρος Ramanan Laxminarayan από το Centre for Disease Dynamics, Economics and Policy του Νέου Δελχί βασίστηκε στη μελέτη της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού σε 575.000 ανθρώπους που ζουν στις ινδικές πολιτείες Ταμίλ Ναντού και Αντρα Πραντές. Από αυτούς οι 84.965 βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2.
«Είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής επιδημιολογική έρευνα στον κόσμο για τον Covid-19» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Laxminarayan. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, τα οποία θα δημοσιευτούν σύντομα σε επιστημονικό περιοδικό, περισσότεροι από το 70% των μολυσμένων από τον νέο κορωνοϊό δεν τον μετέδωσαν, διότι είχαν αυτοαπομονωθεί εγκαίρως. Αντίθετα, το 8% των μολυσμένων ευθύνεται για το 70% της μετάδοσης του SARS-CoV-2 στον πληθυσμό. Τα παιδιά, από την άλλη, ευθύνονταν για το 18% των κρουσμάτων.