Τέσσερις φορές περισσότερο από τον ιό της γρίπης Α μπορεί να επιβιώσει ο κορωνοϊός στην ανθρώπινη επιδερμίδα, σύμφωνα με νέα ιαπωνική μελέτη, η οποία προσδιορίζει τον χρόνο παραμονής του ιού πάνω μας στις εννέα ώρες.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Κιότο στην Ιαπωνία χρησιμοποίησαν στα εργαστηριακά τους πειράματα ανθρώπινο δέρμα που πήραν από το νεκροτομείο προκειμένου να αποφύγουν να μολύνουν υγιείς εθελοντές. Στη συνέχεια ανέμειξαν κύτταρα της επιδερμίδας με δείγματα του φονικού κορωνοϊού, που έχει μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο, και του ιού της γρίπης Α, που επίσης μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων αλλά και της ανθρώπινης επαφής.
Εννέα ώρες
Οπως διαπίστωσαν, ο ιός της γρίπης επέζησε περίπου 1,8 ώρες στο δέρμα, ενώ ο κορωνοϊός περίπου εννέα ώρες! «Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι ο SARS-CoV-2 εμφανίζει μια σαφώς υψηλότερη σταθερότητα στην ανθρώπινη επιδερμίδα απ’ ό,τι ο ιός της γρίπης Α» αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Clinical Infectious Diseases». Οταν αναμείχθηκαν τα δείγματα με βλέννα από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, ο κορωνοϊός επέζησε περίπου 11 ώρες, ενώ εκείνος της γρίπης 1,69 ώρες.
Στα καλά νέα, πάντως, είναι το γεγονός πως αμφότεροι εξουδετερώθηκαν μέσα σε 15 δευτερόλεπτα με τη χρήση αντισηπτικού χεριών που περιείχε αλκοόλ σε ποσοστό 80%. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι πληροφορίες που εξήγαγαν για τον χρόνο επιβίωσης του κορωνοϊού στην επιδερμίδα μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για την αποφυγή της μόλυνσης μέσω της επαφής και δείχνουν πόσο σημαντικό είναι το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.
Παρά το γεγονός πως πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η κύρια οδός μετάδοσης του κορωνοϊού είναι μέσω σταγονιδίων, αλλά και αερογενώς, οι Ιάπωνες ερευνητές συμπεραίνουν: «Η μελέτη δείχνει ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να έχει υψηλότερες πιθανότητες μόλυνσης μέσω της επαφής από ό,τι ο ιός της γρίπης Α, γιατί είναι πολύ πιο σταθερός στην ανθρώπινη επιδερμίδα».