Πού οφείλεται η συναισθηματική «πείνα» και πώς αντιμετωπίζεται

Must Read

Είναι γεγονός ότι δεν τρώμε πάντα επειδή πεινάμε, για να ικανοποιήσουμε, δηλαδή, τη βιολογική μας πείνα. Πολλές φορές χρησιμοποιούμε το φαγητό για να διαχειριστούμε ψυχολογικές δυσκολίες που βιώνουμε, όπως λύπη, θυμός, άγχος, ή για να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας για κάτι που καταφέραμε.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Σε αυτή την περίπτωση επιλέγουμε συνήθως να φάμε πίτσες, σουβλάκια, γλυκά, τροφές οι οποίες δεν έχουν καμία διατροφική αξία και είναι ανθυγιεινές. Οταν, λοιπόν, χρησιμοποιούμε το φαγητό για να νιώσουμε καλύτερα, για να «ταΐσουμε» τα συναισθήματά μας και όχι το στομάχι μας, τότε βιώνουμε τη συναισθηματική πείνα. Ετσι, όχι μόνο δεν λύνεται το πρόβλημα, αλλά συνήθως αισθανόμαστε επιπλέον και ενοχές γι’ αυτά που καταναλώσαμε. Και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που δεν σπάει εύκολα.

Πώς μπορούμε, όμως, να ξεχωρίσουμε τη βιολογική πείνα από τη συναισθηματική; Η συναισθηματική πείνα αναζητεί συνήθως τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Η βιολογική ικανοποιείται από ένα ρεπερτόριο που αποτελείται από όλες τροφές. Η συναισθηματική πείνα έρχεται ξαφνικά και θέλει άμεση ικανοποίηση.

Γεμάτο στομάχι

Η βιολογική έρχεται σταδιακά και μπορεί να περιμένει. Η συναισθηματική πείνα, σε αντίθεση με τη βιολογική, δεν ικανοποιείται όταν το στομάχι έχει γεμίσει. Το πιο βασικό είναι ότι η συναισθηματική πείνα μάς αφήνει γεμάτους ενοχές, ντροπή και βάρος, ενώ η βιολογική με το συναίσθημα της ικανοποίησης.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη συναισθηματική πείνα; Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε, να αποδεχτούμε τη δυσκολία μας και να αρχίσουμε σιγά σιγά να αναγνωρίζουμε ποιες καταστάσεις, μέρη, σκέψεις ή συναισθήματα μας οδηγούν στο φαγητό.
Το στρες, για παράδειγμα, πολλές φορές προκαλεί πείνα και ανεβάζει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Η ορμόνη αυτή μας ωθεί να αναζητήσουμε τροφές πλούσιες σε αλάτι και ζάχαρη.

Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, να αρχίσουμε να βρίσκουμε καινούργιους τρόπους να «ταΐσουμε» ή αλλιώς να «θρέψουμε» τα συναισθήματά μας. Χρειάζεται χρόνο και δέσμευση, αλλά σιγά σιγά, με μικρά βήματα κάθε μέρα, μπορούμε να το καταφέρουμε. Σίγουρα, όμως, μια καθημερινότητα που βασίζεται σε μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς εξοντωτικές δίαιτες και σε έναν ικανοποιητικό ύπνο σε ποσότητα και ποιότητα μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα τη συναισθηματική διατροφή.

Τέλος, μην ξεχνάμε τη φυσική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να μας βοηθήσει να αποβάλουμε όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, ακόμα και μισή ώρα περπάτημα μπορεί να βοηθήσει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This