Θα μπορούσαν τα αντισηπτικά διαλύματα για τη στοματική κοιλότητα να βοηθήσουν στη μάχη κατά του Covid-19; Ενδεχομένως, απαντούν οι ειδικοί! Συγκεκριμένα, ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια αναδεικνύουν βάσει μελέτης τους τα εν λόγω διαλύματα ως δυνάμει σύμμαχό τους στον περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού, καλώντας μάλιστα στη διεξαγωγή σχετικών κλινικών μελετών, ώστε να επαληθευτεί αν τελικά μέσω της στοματικής έκπλυσης θα μπορούσε να μειωθεί το ιικό φορτίο του Covid-19.
Ομάδα ιατρών και επιστημόνων εξέτασε αρκετά διαλύματα στοματικής και ρινοφαρυγγικής έκπλυσης σε εργαστηριακό περιβάλλον για τη δυνατότητά τους να αδρανοποιήσουν κορωνοϊούς που προσβάλλουν τον άνθρωπο και οι οποίοι είναι παρόμοιοι σε δομή με τον ιό SARS-CoV-2. Ετσι, λοιπόν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλές από τις ρινικές και στοματικές πλύσεις παρουσίασαν ικανότητα εξουδετέρωσης κορωνοϊών που προσβάλλουν τον άνθρωπο, γεγονός που κατά τους ίδιους υποδηλώνει ότι αυτά τα προϊόντα μπορεί τελικά να έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την ποσότητα των σταγονιδίων του ιού που απελευθερώνονται από το στόμα των νοσούντων.
«Ενόσω αναμένουμε την ανάπτυξη εμβολίου, χρειάζονται μέθοδοι για τη μείωση της μετάδοσης. Αυτά τα προϊόντα που δοκιμάσαμε είναι άμεσα διαθέσιμα και συχνά αποτελούν ήδη μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας» επισημαίνει ο Κρεγκ Μάγιερς, καθηγητής Μικροβιολογίας – Ανοσολογίας και Μαιευτικής – Γυναικολογίας του αμερικανικού πανεπιστημίου. Πάντα κατά τα λεγόμενα του καθηγητή, το εξωτερικό περίβλημα του κορονοϊού που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη είναι γενετικά παρόμοιο με αυτό του SARS-CoV-2 και κατ’ επέκταση η ερευνητική ομάδα υποθέτει ότι ανάλογη ποσότητα του ιού SARS-CoV-2 θα μπορούσε να αδρανοποιηθεί, εάν εξετίθετο στο διάλυμα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι υποσχόμενα, βέβαια, και προσθέτουν στα ευρήματα προηγούμενης μελέτης που είχε καταδείξει ότι ορισμένοι τύποι στοματικών διαλυμάτων μπορούν να αδρανοποιήσουν τον ιό σε παρόμοιες πειραματικές συνθήκες. Το επόμενο βήμα είναι ο σχεδιασμός και η διεξαγωγή κλινικών μελετών, ώστε να αξιολογηθεί το κατά πόσο προϊόντα όπως τα στοματικά διαλύματα μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά το ιικό φορτίο.