Εντείνεται η μάχη της παγκόσμιας κοινότητας για την ανακάλυψη του εμβολίου που θα καταπολεμήσει τον νέο κορωνοϊό.
Συγχρόνως, όμως, εντείνεται και ο ανταγωνισμός των εταιριών της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας, καθώς ο εντοπισμός του, πέρα από το κύρος που θα προσδώσει στη φίρμα που θα κόψει πρώτη το νήμα του ιδιότυπου μαραθωνίου, θα αποφέρει και τεράστια έσοδα στα ταμεία της!
Ηδη, αναλυτές προβλέπουν πως η μελλοντική αγορά εμβολίων κορονοϊού θα μπορούσε να αποφέρει περισσότερα από 10 δισ. δολάρια σε ετήσια έσοδα για τις φαρμακευτικές εταιρίες, παρότι κάποιες φαρμακοβιομηχανίες έχουν δεσμευτεί να παρέχουν τα εμβόλιά τους δωρεάν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ειδικότερα, αναλυτές της Morgan Stanley και της Credit Suisse λένε πως κάθε άνθρωπος θα πρέπει να λαμβάνει κάθε χρόνο τη δόση του νέου εμβολίου -όπως συμβαίνει με το αντιγριππικό-, με τη μέση τιμή κάθε δόσης να εκτιμάται πως θα φτάνει τα 20 δολάρια. Όπως είναι γνωστό άλλωστε, ο… τιμοκατάλογος ήδη ποικίλλει, καθώς τα διεθνή μέσα αναφέρονται σε τιμές που κυμαίνονται από 3 δολάρια έως και 37 δολάρια, ανάλογα με την εταιρία.
Πάνω σε αυτή την τιμολογιακή βάση, λοιπόν, ο αναλυτής της Morgan Stanley Μάθιου Χάρισον εκτιμά ότι ακόμη κι αν κάνουν το εμβόλιο για τον Covid-19 μόνο αυτοί που κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, τότε αυτό θα αποφέρει έσοδα ύψους περίπου 10 δισ. δολαρίων ετησίως για τη φαρμακευτική βιομηχανία στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και σε άλλες αναπτυγμένες χώρες. Κι όλο αυτό με κόστος παραγωγής ενός εμβολίου στα 5 έως και 10 δολάρια ανά δόση.
Από την πλευρά του, ο Ιβάν Σίγκερμαν, αναλυτής της Credit Suisse, δήλωσε ότι η αμερικανική αγορά από μόνη της μόνο μπορεί να αξίζει 10 δισ. δολάρια, με βάση την τιμή του εμβολίου της Pfizer, ύψους 19,5 δολαρίων ανά δόση, και υποθέτοντας ότι 330.000.000 πολίτες θα λάβουν ο καθένας δύο δόσεις. Οπως και να ‘χει πάντως, ένα είναι βέβαιο. Η ανακάλυψη του εμβολίου κατά του Covid-19 αποτελεί το «ιερό δισκοπότηρο» για τις φαρμακευτικές εταιρίες -και- για τα τεράστια κέρδη που θα τους αποφέρει.