Μια ομάδα επιστημόνων από το Scripps Research Translational Institute του Σαν Ντιέγκο, εξετάζοντας δεδομένα από τις πρώτες έξι εβδομάδες της μελέτης DETECT, διακρίνει ενθαρρυντικά σημάδια ότι οι φορητές συσκευές παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης (fitness trackers) μπορούν να βελτιώσουν τις προσπάθειες δημόσιας υγείας για τον έλεγχο του COVID-19.
- Από τον Πολυχρόνη Παρασκευά MD, MSc.
Παθολόγο
Η μελέτη DETECT, που ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου, χρησιμοποιεί μια εφαρμογή για κινητά για τη συλλογή δεδομένων παρακολούθησης από smartwatch και fitness trackers από τους συμμετέχοντες στην έρευνα και παράλληλα συγκεντρώνει τα αυτοαναφερόμενα συμπτώματά τους και τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν λίγο καρό στο Nature Medicine, η ομάδα της Scripps Research αναφέρει ότι οι φορητές συσκευές παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης είναι σε θέση να εντοπίσουν περιπτώσεις COVID-19 αξιολογώντας τις αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό, τον ύπνο και τα επίπεδα δραστηριότητας, μαζί με τα αυτοαναφερόμενα δεδομένα συμπτωμάτων και μπορεί να εντοπίσει περιπτώσεις με μεγαλύτερη επιτυχία από τις περιπτώσεις που εξετάζονται μόνο τα συμπτώματα.
Αλλά πώς ξέρουν οι ερευνητές ότι η ασθένεια που προκαλεί αυτές τις αλλαγές είναι COVID-19;
Για να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση, η ομάδα εξέτασε δεδομένα από εκείνους που ανέφεραν συμπτώματα και βγήκαν θετικοί για το νέο κορωνοϊό. Γνωρίζοντας τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ, τους επέτρεψε να εντοπίσουν συγκεκριμένες αλλαγές ενδεικτικές του COVID-19 έναντι άλλων ασθενειών. Περισσότερος ύπνος και λιγότερη δραστηριότητα από τα φυσιολογικά επίπεδα ενός ατόμου ήταν σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες για λοίμωξη από κορωνοϊό.
«Γνωρίζουμε ότι οι κοινές πρακτικές διαλογής για τον κορωνοϊό μπορούν εύκολα να χάσουν προσυμπτωματικά ή ασυμπτωματικά περιστατικά», λέει η Jennifer Radin, PhD, επιδημιολόγος στο Scripps Research Translational Institute που ηγείται της μελέτης. “Και τα διαγνωστικά τεστ, με συχνά καθυστερημένα αποτελέσματα, δεν προσφέρουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο που χρειαζόμαστε για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού.”
Ποιος ξέρει οι φορητές συσκευές παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης μπορεί κάποια μέρα να βοηθήσουν την δημόσια υγεία στην πρόωρη εντόπιση φορέων του ιού. Μπορεί επίσης να ενθαρρύνουν τα άτομα που είναι δυνητικά μολυσμένα να αναζητήσουν αμέσως διαγνωστικό έλεγχο και, εάν είναι απαραίτητο, να αυτοαπομονώνονται για να αποφύγουν τη διάδοση της νόσου.
Journal reference:
Quer, G., et al. (2020) Wearable sensor data and self-reported symptoms for COVID-19 detection. Nature Medicine. doi.org/10.1038/s41591-020-1123-x.
Πολυχρόνης Παρασκευάς MD, MSc.
Παθολόγος
www.drparaskevas.gr