Νέες έρευνες δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την «καταιγίδα» του ανοσοποιητικού συστήματος που σκοτώνει ορισμένους ασθενείς με Covid-19.
Οι επιστήμονες έχουν πλέον σημαντικές αμφιβολίες αναφορικά με το τι είναι αυτό που προκαλεί τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών» – την αυτοκαταστροφική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος δηλαδή, η οποία επιδεινώνει σοβαρά την κατάσταση αρκετών ασθενών με Covid-19.
Η αμφιβολία εστιάζεται σε μια κυτταροκίνη (ή κυττοκίνη), την ιντερλευκίνη-6 (IL-6), η οποία έχει θεωρηθεί η κατεξοχήν υπεύθυνη για την αντίδραση «μπούμερανγκ» της άμυνας του οργανισμού κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνουν οι νεότερες έρευνες. Αυτό, σύμφωνα με τους «New York Times», δημιουργεί αναπόφευκτα αμφιβολίες και για την αποτελεσματικότητα των θεραπειών για τον κορωνοϊό, οι οποίες εστιάζουν στην ιντερλευκίνη-6, προκειμένου να καταλαγιάσουν την «καταιγίδα». Επίσης, συντηρεί το μυστήριο σχετικά με το τι τελικά προκαλεί ορισμένους θανάτους από Covid-19 και πώς αυτοί μπορεί να αποτραπούν.
Η «καταιγίδα κυτταροκινών», ως εξήγηση για ορισμένους θανάτους ασθενών με κορωνοϊό, ξεκίνησε με πρώιμες αναφορές από την Κίνα, όπου πρωτοδοκιμάστηκαν φάρμακα που μπλοκάρουν την IL-6, ενώ ακολούθησαν παρόμοιες αναφορές από την Ιταλία.
Η εν λόγω ανοσιακή υπεραντίδραση παρατηρείται μερικές φορές σε σοβαρές λοιμώξεις, ακόμη κι αν οι ασθενείς εμφανίζουν λίγη έως μηδαμινή ποσότητα του κορονοϊού, κάτι που δείχνει ότι ο οργανισμός τους τον «ξεφορτώθηκε». Oμως -σύμφωνα με τη θεωρία της «καταιγίδας»-, οι άμυνες του οργανισμού μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες, απελευθερώνοντας μαζικά κυτταροκίνες, που κάνουν σοβαρή ζημιά στους ιστούς και στα όργανα.
Ορισμένα φάρμακα που μπλοκάρουν την ιντερλευκίνη-6 και ήδη χρησιμοποιούνται (π.χ., για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας) αξιοποιήθηκαν σε πολλά νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο στη θεραπεία των ασθενών με Covid-19. Oμως, νεότερες μελέτες, υποστηρίζουν μερικοί επιστήμονες (δεν συμφωνούν όλοι), δείχνουν ότι η IL-6 δεν είναι ο κύριος ένοχος των «καταιγίδων», ούτε οι τελευταίες συμβαίνουν πάντα με τον ίδιο τρόπο.
Οι νέες έρευνες έχουν αποτύχει, πάντως, να καταδείξουν ότι όντως τα φάρμακα κατά της ιντερλευκίνης-6 είναι αποτελεσματικά στoν Covid-19, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα επίπεδα της IL-6 δεν είναι καν περισσότερο αυξημένα στους ασθενείς με κορωνοϊό σε σχέση με άλλους ασθενείς, που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση για άλλον λόγο.