Εντονη ανησυχία επικρατεί στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα -παρά τα χαρμόσυνα νέα της εβδομάδας που πέρασε αναφορικά με την ανάπτυξη του εμβολίου της Pfizer/BioNTech-, καθώς μια νέα αμερικανική μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 έχει μεταλλαχθεί με τρόπο που τον διευκολύνει να πολλαπλασιάζεται και να εξαπλώνεται πιο γρήγορα στον κόσμο!
Την ίδια στιγμή, όμως, η εν λόγω μετάλλαξη D614G στην προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα του, με την οποία μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, πιθανώς τον καθιστά πιο ευάλωτο σε ένα εμβόλιο.
Η νέα έρευνα επιστημόνων των πανεπιστημίων της Β. Καρολίνας και του Ουισκόνσιν – Μάντισον, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Science», επιβεβαιώνει προηγούμενες εκτιμήσεις, ότι αυτό το στέλεχος αναπαράγεται με περίπου δεκαπλάσια ταχύτητα και είναι πιο μεταδοτικό σε σχέση με το στέλεχος του κορονοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα και πυροδότησε την πανδημία.
Αντισώματα
Η φωτεινή πλευρά είναι ότι, ενώ το στέλεχος D614G μεταδίδεται πιο γρήγορα, μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι δεν σχετίζεται με σοβαρότερα συμπτώματα του Covid-19, ενώ φαίνεται πως είναι ελαφρώς πιο ευάλωτο στα φάρμακα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, άρα πιθανώς και στα μελλοντικά εμβόλια που θα γεννούν αντισώματα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, ενώ η μετάλλαξη D614G επιτρέπει στον κορωονοϊό να διεισδύει καλύτερα στα ανθρώπινα κύτταρα, παράλληλα καθιστά τον ίδιο πιο ανοιχτό στα αντισώματα, προκειμένου αυτά να εισέλθουν στο εσωτερικό του και να τον αδρανοποιήσουν.
Συγχρόνως, χθες έγινε γνωστό πως τα παιδιά μολύνονται συχνότερα με τον κορονοϊό απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Λέβεν και του Ινστιτούτου Σιενσάνο στο Βέλγιο μεταξύ 362 παιδιών από τις περιοχές Αλκεν και Πελτ, όπως έγραψε την Παρασκευή η εφημερίδα «Het Belang van Limburg».
Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες λοιμώξεις εμφανίστηκαν μέσω στενής επαφής με έναν μολυσμένο ενήλικα, με τους ειδικούς να τονίζουν πως τα σχολεία δεν φαίνεται να έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διάδοση του πρώτου κύματος της πανδημίας – αν και υπογραμμίζουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η ύπαρξη μολύνσεων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.