Φορητή συσκευή, η οποία με τη βοήθεια της κάμερας των smartphones μπορεί να κάνει διάγνωση αν κάποιος είναι φορέας του νέου κορωνοϊού και αν στον οργανισμό του είναι σε εξέλιξη η λοίμωξή του, αναπτύσσουν ερευνητές στις ΗΠΑ. Υποστηρίζουν, δε, ότι θα είναι σε θέση να δώσει ταχύτατα και με αξιοπιστία το αποτέλεσμα.
Η συσκευή, την οποία αναπτύσσει η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη βραβευμένη φέτος με το Νόμπελ Χημείας Jennifer A. Doudna του J. David Gladstone Institutes στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, έχει μέγεθος κουτιού παπουτσιών και υπολογίζει την ποσότητα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 η οποία περιέχεται σε δείγματα εθελοντών.
Ειδικές ουσίες
Το δείγμα τοποθετείται στη συσκευή, η οποία περιέχει ένα ένζυμο, γνωστό ως Cas13a, το οποίο ενεργοποιείται με την παρουσία του γενετικού υλικού του κορωνοϊού και το κόβει σε κομμάτια. Η συσκευή περιέχει ειδικές ουσίες που, όταν συναντούν μικρά τμήματα από το κομμένο γενετικό υλικό του κορωνοϊού, καθεμιά εκπέμπει φως, φωσφορίζοντας.
Σε αυτό το σημείο εμπλέκεται η κάμερα των έξυπνων κινητών, η οποία μπορεί να καταγράψει την ένταση του φωτός που εκπέμπεται από το δείγμα. Με βάση αυτή τη φωτογραφία, η συσκευή υπολογίζει την ποσότητα του γενετικού υλικού που υπάρχει στο δείγμα και, κατά συνέπεια, την ποσότητα του κορωνοϊού, βγάζοντας το αποτέλεσμα.