Επταπλάσιο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά από Covid-19 σε σχέση με όσους κάνουν άλλες δουλειές αντιμετωπίζουν οι γιατροί και νοσηλευτές, σύμφωνα με έρευνα της οποίας ηγήθηκε διακεκριμένη Ελληνίδα επιστήμονας. Αυξημένος είναι και ο κίνδυνος για όσους εργάζονται στις μεταφορές ή στις κοινωνικές υπηρεσίες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ευαγγελία Πέτρου του πανεπιστημίου της Γλασκόβης στη Σκωτία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Occupational and Environmental Medicine», ανέλυσαν στοιχεία μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2020 για περίπου 120.000 εργαζομένους 49 έως 64 ετών, το 9% εκ των οποίων ήταν υγειονομικοί. Από το σύνολο οι 271 αρρώστησαν σοβαρά λόγω κορωνοϊού.
Διαπιστώθηκε ότι αναλογικά τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου Covid-19 (επτά έως εννιά φορές) είχαν γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό υποστηρικτικό προσωπικό. Αυξημένος κατά δυόμισι φορές ήταν ο κίνδυνος για τους εργαζομένους στις κοινωνικές υπηρεσίες και κατά δύο φορές στις μεταφορές.
Μια δεύτερη μεγάλη διεθνής μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Κέιτ Γουέμπ του νοτιοαφρικανικού πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Communications», ανέλυσε στοιχεία για περισσότερα από 3.100.000 περιστατικά Covid-19 σε 47 χώρες. Κατέληξε στη διαπίστωση ότι οι άντρες ασθενείς έχουν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο -σε σχέση με τις γυναίκες- να αρρωστήσουν σοβαρά από τον κορωνοϊό και να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.