Συγκεκριμένα, για να εξετάσει τη μετάδοση του ιού σε έναν κλειστό χώρο, ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος και κάτοχος της έδρας Fred Champion στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) Κωνσταντίνος Σιούτας παρουσίασε ένα πιθανό σενάριο με τρεις υποθέσεις σε διαδικτυακή διάλεξη που έδωσε κατόπιν πρόσκλησης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.
Το σενάριο αφορά ένα εστιατόριο που είναι γύρω στα 50 τ.μ και έχει 3 μέτρα ύψος και στο οποίο με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα υπάρχουν έξι τραπέζια των τεσσάρων ατόμων, δηλαδή, 24 πελάτες, οι οποίοι θα παραμείνουν στον χώρο περίπου 2 ώρες. Υποθετικά δύο πελάτες είναι ασυμπτωματικοί και δεν το γνωρίζουν. Οι τρεις διαφορετικές υποθέσεις που εξετάζονται σε τι ποσοστό θα μεταδοθεί ο ιός είναι αν το εστιατόριο διαθέτει μόνο φυσικό αερισμό, από παράθυρα ή πόρτες, αν διαθέτει σύστημα εξαερισμού και αν διαθέτει καθαριστή αέρα εσωτερικού χώρου.
Κάθε ασυμπτωματικό άτομο υπολογίζεται ότι μέσα σε δύο ώρες παράγει 12,6 ιικά αντίγραφα RNA του ιού. Έτσι, στην πρώτη περίπτωση, όπου υπάρχει μόνο φυσικός αερισμός, η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στον χώρο είναι 0,15 ιικά αντίγραφα ανά κυβικό εκατοστό, στη δεύτερη περίπτωση 0,10 ιικά αντίγραφα και στην τρίτη 0,034 ιικά αντίγραφα. Συνεπώς, με βάση το χειρότερο σενάριο, όπου και ένα ιικό αντίγραφο RNA είναι ικανό για να μολυνθεί ένας άνθρωπος, στην πρώτη περίπτωση το ποσοστό της μόλυνσης είναι 24%, στο δεύτερο 17% και στο τρίτο 5%.
Στη διάλεξη η οποία είχε ως θέμα τον κορωνοϊό από τη σκοπιά των αερολυμάτων, ο κ. Σιούτας ανέφερε: «Η έρευνα για τις αερομεταφερόμενες ασθένειες πριν από την τρέχουσα πανδημία είχε επικεντρωθεί κυρίως σε “βίαια” φαινόμενα εκπνοής, όπως το φτάρνισμα και ο βήχας. Λιγότερη προσοχή είχε δοθεί στη μετάδοση αερολύματος, αλλά υπάρχουν σημαντικοί λόγοι να υποψιαζόμαστε ότι αυτός ο τρόπος μετάδοσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υψηλή μεταδοτικότητα του Covid-19».