Κι όμως, ορισμένες φυτοχημικές ενώσεις που θωρακίζουν τα φυτά από τους «εισβολείς» φαίνεται ότι μπορεί να καταφέρουν ένα δυνατό πλήγμα στην ικανότητα πολλαπλασιασμού του νέου κορωνοϊού!
Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, φυτοχημικά συστατικά τροφίμων αλλά και ροφημάτων, όπως είναι το πράσινο τσάι, ορισμένα είδη σταφυλιών και η μαύρη σοκολάτα, μπορούν να παρεμποδίσουν τη λειτουργία ενός συγκεκριμένου ενζύμου ή πρωτεάσης του SARS-CoV-2. Οπως σημειώνει ο Ντε Γου Σίε, καθηγητής Φυτολογίας και Μικροβιακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, οι πρωτεάσες ή πρωτεϊνάσες είναι σημαντικές για την υγεία και τη βιωσιμότητα κυττάρων και ιών. Ως εκ τούτου, η παρεμπόδιση των πρωτεασών σημαίνει ότι τα κύτταρα δεν μπορούν να επιτελέσουν πολλές σημαντικές λειτουργίες, όπως είναι η αντιγραφή και ο αυτοδιπλασιασμός των κυττάρων.
«Ενας από τους στόχους του εργαστηρίου μας είναι να βρούμε πώς ορισμένα διατροφοδραστικά συστατικά τροφίμων ή φαρμακευτικών φυτών μπορούν να παρεμποδίσουν είτε τον τρόπο πρόσδεσης ενός ιού στα ανθρώπινα κύτταρα είτε την αναπαραγωγή του εντός των ανθρώπινων κυττάρων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Προσομοίωση
Στη μελέτη οι ερευνητές πραγματοποίησαν προσομοιώσεις υπολογιστών και εργαστηριακά πειράματα, που δείχνουν ότι η λεγόμενη «κύρια πρωτεάση» (Mpro) στον ιό SARS-CoV-2 αντέδρασε όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν αριθμό διαφορετικών φυτικών χημικών ενώσεων, που είναι ήδη γνωστές για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Οπως εξήγησαν λοιπόν οι επιστήμονες, το μπλοκάρισμα ή η απενεργοποίηση της πρωτεάσης Mpro θα οδηγήσει στην καταστροφή του νέου κορονοϊού.
Οι προσομοιώσεις των υπολογιστικών μοντέλων έδειξαν ότι ήδη μελετημένες χημικές ενώσεις από το πράσινο τσάι, δύο ποικιλίες σταφυλιών, σκόνης κακάο και μαύρης σοκολάτας μπόρεσαν να προσδεθούν σε διαφορετικά μέρη της Mpro.
Οι πρώτες παρατηρήσεις επιβεβαιώθηκαν σε εργαστηριακά πειράματα. Μάλιστα, φάνηκε ότι η δράση των φυτικών χημικών συστατικών του πράσινου τσαγιού και των σταφυλιών ήταν δύο φορές πιο ισχυρή από εκείνη του κακάο και της μαύρης σοκολάτας.