Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος εγκεφαλικού κυττάρου με μια πολύ χρήσιμη λειτουργία: μας βοηθά να θυμόμαστε πού αφήσαμε διάφορα αντικείμενα!
Είναι ήδη γνωστό ότι εγκεφαλικά κύτταρα που έχουν τη λειτουργία GPS αποθηκεύουν «χάρτες» των σημείων που έχουμε επισκεφτεί, όπως η κουζίνα ή το γραφείο. Τα νεοανακαλυφθέντα κύτταρα διανυσματικού εντοπισμού (vector trace) ωστόσο μας δίνουν τη δυνατότητα να εντοπίζουμε αντικείμενα, όπως τα κλειδιά του αυτοκινήτου ή το κινητό, μέσα στους χάρτες του εγκεφάλου μας. Οι Βρετανοί επιστήμονες πίσω από την ανακάλυψή τους υποστηρίζουν ότι μελλοντική έρευνα που θα εστιάζει σε αυτά μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι που πάσχουν από άνοια εκδηλώνουν απώλεια μνήμης.
Τα κύτταρα διανυσματικού εντοπισμού, που είναι στην ουσία ένας νέος τύπος νευρώνα, κωδικοποιούν συνδυασμένες αποστάσεις και κατευθύνσεις σε αντικείμενα, καθώς και τη μνήμη της παρουσίας αντικειμένων που έχουμε δει πρόσφατα, αλλά τώρα δεν είναι μπροστά μας. «Φαίνεται ότι τα κύτταρα αυτά συνδέονται στα δημιουργικά δίκτυα του εγκεφάλου που μας βοηθούν να οργανώσουμε τη δραστηριότητά μας και να φανταστούμε πολύπλοκα σενάρια» αναφέρει ο δρ Κόλιν Λέβερ του πανεπιστημίου του Ντίρχαμ, που συμμετείχε στην έρευνα.
Εκτιμάται ότι αυτοί οι νευρώνες αλληλεπιδρώντας μάς επιτρέπουν να κάνουμε ανασύσταση της θέσης μας στον χώρο έναντι των αντικειμένων, ακόμα και όταν αυτά δεν είναι ορατά σε εμάς. Το γεγονός ότι αυτό δεν είναι εφικτό σε ανθρώπους με Αλτσχάιμερ και άλλα είδη άνοιας είναι κάτι που θα διερευνηθεί και όταν εντοπιστεί ο λόγος που ανακόπτει αυτή τη λειτουργία των νευρώνων, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη πρόοδο της επιστήμης σε αυτόν τον τομέα.