Επιστήμονες ηχούν συναγερμό για πιθανή βλάβη στη γονιμότητα των ανδρών που προκαλείται από τον κορωνοϊό, ο οποίος απειλεί να καταστρέψει την ανθρωπότητα πολύ μετά την ύφεση της πανδημίας.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Huazhong στην Ουχάν ζητούν πιο επείγουσα έρευνα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της μόλυνσης Covid-19 στην ανδρική γονιμότητα, εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων μειωμένης κινητικότητας σπέρματος, χαμηλότερων αριθμών σπέρματος και βλάβης των όρχεων.
«Προτείνουμε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη παρακολούθησης των ανδρών ασθενών με κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής τους», δήλωσε ο μικροβιολόγος Yu Tian και ο βιολόγος αναπαραγωγής Li-quan Zhou.
Το SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την ασθένεια Covid-19, εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα μέσω ενός ενζύμου (που ονομάζεται ένζυμο μετατροπής της αγγειοτασίνης 2) που υπάρχει σε πολλά ζωτικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, της καρδιάς, των νεφρών και των εντέρων. Αυτό τα αφήνει επιρρεπή σε σημαντική βλάβη καθώς ο ιός κερδίζει έδαφος και αρχίζει να αντιγράφεται ανεξέλεγκτα.
Ο υποδοχέας του ενζύμου μπορεί να βρεθεί στο οσφρητικό, αναπνευστικό, πεπτικό, κυκλοφορικό, νευρολογικό σύστημα και ενδεχομένως ακόμη και στα αρσενικά αναπαραγωγικά συστήματα. Προκαταρκτικές μελέτες διαπίστωσαν την παρουσία του ιού σε δείγματα σπέρματος θετικών ασθενών με Covid-19.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Justus-Liebig στη Γερμανία και το Πανεπιστήμιο Allameh Tabataba’i στο Ιράν αναφέρουν άμεσες ενδείξεις βλάβης στους όρχεις μετά τη μόλυνση με Covid-19. Ανακάλυψαν δείκτες φλεγμονής σε δείγματα ιστών από 84 ασθενείς Covid-19 έναντι 105 ελέγχων.
Οι ομάδες εξέτασαν την ποιότητα του σπέρματος και αναζήτησαν σημάδια οξειδωτικού στρες στους ασθενείς. Διαπίστωσαν ότι η φλεγμονή και το κυτταρικό στρες ήταν διπλάσια στη θετική ομάδα του Covid-19.
Ανησυχητικά, το σπέρμα των μολυσμένων ήταν τρεις φορές πιο αργό και ο αριθμός των σπερματοζωαρίων τους ήταν επίσης δραματικά χαμηλότερος. «Αυτές οι επιδράσεις στα σπερματοζωάρια συνδέονται με χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος και μειωμένο δυναμικό γονιμότητας», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Behzad Hajizadeh Maleki από το Πανεπιστήμιο Justus-Liebig.
«Αν και αυτά τα αποτελέσματα τείνουν να βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου, παρέμειναν σημαντικά και ασυνήθιστα υψηλότερα στους ασθενείς με Covid-19 και το μέγεθος αυτών των αλλαγών σχετίζεται επίσης με τη σοβαρότητα της νόσου».
Εάν αυτά τα ευρήματα επιβεβαιωθούν και υποστηριχθούν από πρόσθετη έρευνα, απειλούν να επιδεινώσουν τις υπάρχουσες κρίσεις γονιμότητας σε πολλά δυτικά έθνη.