Σύμφωνα με νέα μελέτη, το όφελος της χρήσης διπλής μάσκας στη μετάδοση του κορωνοϊού είναι μικρό συγκριτικά με τη χρήση μονής, που να εφαρμόζει καλά στο πρόσωπο, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Επιστήμονες της ιαπωνικής εταιρίας ερευνών Riken και του πανεπιστημίου Κόμπε, με τη χρήση του υπερυπολογιστή Fugaku, μελέτησαν τη διαφυγή των σταγονιδίων του ιού από άτομα που φορούσαν διαφορετικού τύπου μάσκες και συνδυασμούς αυτών. Οπως διαπίστωσαν, η χρήση χειρουργικού τύπου μάσκας είχε 85% αποτελεσματικότητα στην προστασία από τον ιό, εφόσον εφάρμοζε σωστά γύρω από τη μύτη και το πρόσωπο.
Διαρροές στις άκρες
Η αποτελεσματικότητά της ενισχυόταν ωστόσο μόλις κατά 4%, αν πάνω από αυτή φορούσε κανείς υφασμάτινη μάσκα πολυουρεθάνης. Ακόμη, η χρήση διπλής χειρουργικής μάσκας δεν θεωρείται χρήσιμη, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, αφού συσσωρεύει αέρα και προκαλεί διαρροές στις άκρες.
Σε γενικές γραμμές, από τη μελέτη των Γιαπωνέζων επιστημόνων προέκυψε ότι την καλύτερη προστασία παρέχουν οι μάσκες Ν95, ακολουθούμενες από τις χειρουργικές, τις υφασμάτινες και τέλος της μάσκες πολυουρεθάνης. Η ομάδα της Riken είχε χρησιμοποιήσει παλαιότερα τον υπερυπολογιστή Fugaku προκειμένου να μελετήσει πώς η υγρασία μπορεί να επηρεάσει τη μετάδοση του ιού και τον κίνδυνο μόλυνσης από αυτόν σε τρένα, εργασιακούς χώρους και άλλα περιβάλλοντα.