Νέα εφαρμογή υπόσχεται να μπορεί να διαγνώσει αν κάποιος έχει κορωνοϊό ή όχι βάσει του τρόπου που βήχει. Το DeepCough δημιουργήθηκε από ειδικούς του πανεπιστημίου του Εσεξ και βασίστηκε σε 8.380 κλινικά ελεγμένα ηχητικά δείγματα ανθρώπων που βήχουν. Τα δείγματα αυτά ελήφθησαν από νοσοκομεία στην Ισπανία και στο Μεξικό τον Απρίλιο πέρυσι. Τα 2.339 προέρχονταν από ανθρώπους που βγήκαν θετικοί στον κορονοϊό, ενώ τα 6.041 από ανθρώπους που βγήκαν αρνητικοί.
Οι ερευνητές λένε ότι ο αλγόριθμος που έφτιαξαν κατάφερε να εντοπίσει με ακρίβεια 98% αυτούς που ήταν θετικοί. Οπως επισημαίνεται, η τεχνολογία στην οποία βασίζεται μπορεί να εντοπίσει χαρακτηριστικά στον βήχα που δεν τα πιάνει το ανθρώπινο αυτί. Αυτά είναι αποτέλεσμα της επίδρασης του ιού στη δύναμη των χορδών, στην αναπνευστική ικανότητα, αλλά και στη μυϊκή επιβάρυνση λόγω της λοίμωξης.
Ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα
«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα υποσχόμενα αποτελέσματα αυτού του νέου εργαλείου που μπορεί να αποδειχθεί επαναστατικό και σημαντική προσθήκη στο οπλοστάσιό μας ενάντια της πανδημίας» σχολίασε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Javier Andreu Perez του πανεπιστημίου του Εσεξ, και πρόσθεσε: «Είναι πολύ λιγότερο ενοχλητική απ’ τα περισσότερα τεστ, ενώ προσφέρει και γρήγορα αποτελέσματα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ερευνητές του ΜΙΤ έχουν ήδη δημιουργήσει έναν αλγόριθμο που μπορεί να εντοπίσει τον κορονοϊό σε ασυμπτωματικούς μόνο και μόνο από τον βήχα τους!