Το εμβόλιο που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για τον νέο κορωνοϊό είναι αποτελεσματικό κατά 76% στην πρόληψη συμπτωματικών κρουσμάτων, όπως έγινε τελικά γνωστό από τη βρετανοσουηδική φαρμακευτική εταιρία, η οποία επικαλέστηκε επικαιροποιημένα δεδομένα κλινικής δοκιμής που διεξήχθη στις ΗΠΑ, στο Περού και στη Χιλή.
Η AstraZeneca δεσμεύθηκε από την περασμένη Τρίτη ότι θα ανακοίνωνε μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες πρόσφατα δεδομένα, μετά την κριτική που της άσκησε αμερικανικός εποπτικός φορέας, τονίζοντας πως ενδέχεται να ανακοίνωσε «παρωχημένα» στοιχεία για το εμβόλιό της. Η φαρμακευτική είχε διαβεβαιώσει τη Δευτέρα, μάλιστα, ότι το εμβόλιό της ήταν αποτελεσματικό κατά 79% στην πρόληψη συμπτωματικών περιπτώσεων, επικαλούμενη προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης.
Αδεια επείγουσας χρήσης
Τα νεότερα δεδομένα αφορούν 190 μολύνσεις μεταξύ των 32.400 συμμετεχόντων στην κλινική δοκιμή, ενώ τα προηγούμενα αφορούσαν 141 μολύνσεις ως τη 17η Φεβρουαρίου. Η AstraZeneca σχεδιάζει να ζητήσει να δοθεί άδεια επείγουσας χρήσης του προϊόντος της στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες. Επέμεινε πάντως η εταιρία ότι το εμβόλιό της είναι 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών ή κρίσιμων περιπτώσεων, καθώς και ότι έχει 85% αποτελεσματικότητα μεταξύ των ληπτών 65 ετών και πάνω. Ωστόσο, το ποσοστό αποτελεσματικότητας αυτό είναι αρκετά χαμηλότερο από το σχεδόν 95% των προϊόντων των Pfizer/BioNTech και Moderna.
Εντούτοις, το εμβόλιο της AstraZeneca θεωρείται κρίσιμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού σε παγκόσμια κλίμακα, κυρίως διότι είναι ευκολότερες και φθηνότερες η μεταφορά και αποθήκευσή του, ενώ συγχρόνως έχει ήδη λάβει άδεια επείγουσας χρήσης σε πάνω από 70 χώρες. Ομως, τα προβλήματα στην παραγωγή, οι φόβοι για τις παρενέργειές του και τα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά του εγείρουν ερωτήματα για την ίδια την AstraZeneca και πολλές χώρες που βασίζονται στο προϊόν της για να προχωρήσουν οι εκστρατείες εμβολιασμού.