Οι μικρές δόσεις ενός ιδιαίτερα δημοφιλούς φαρμάκου -ευρείας κυκλοφορίας-, της ασπιρίνης, μπορεί να μειώνουν την ανάγκη για μηχανική υποστήριξη, την εισαγωγή σε ΜΕΘ καθώς και τους θανάτους νοσηλευομένων – πασχόντων από τον νέο κορωνοϊό, εκτιμούν ερευνητές από το πανεπιστήμιο George Washington (GW). Τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης τους, που υποδεικνύουν τις προστατευτικές επιδράσεις της ασπιρίνης στους πνεύμονες, δημοσιεύτηκαν στο «Anesthesia & Analgesia».
«Οταν μάθαμε για τη σύνδεση ανάμεσα στις θρομβώσεις και τον Covid-19, καταλάβαμε ότι η ασπιρίνη, που χρησιμοποιείται και για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος, θα μπορούσε να είναι σημαντική για τους πάσχοντες από τον ιό. Ετσι η έρευνά μας ανέδειξε έναν συσχετισμό ανάμεσα στις χαμηλές δόσεις ασπιρίνης, τη μειωμένη σοβαρότητα της νόσου και τους μειωμένους θανάτους» εξηγεί ο δρ Τζόναθαν Τσόου, επίκουρος καθηγητής Αναισθησιολογίας στην Ιατρική Σχολή GW.
Περισσότεροι από 440 ασθενείς εισήχθησαν σε διάφορα νοσοκομεία των ΗΠΑ μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου του 2020, τέσσερα από τα οποία συμπεριλήφθησαν στη μελέτη. Μετά την προσαρμογή της ανάλυσης σε δημογραφικούς παράγοντες και συννοσηρότητες οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η λήψη ασπιρίνης σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο μηχανικής αναπνευστικής υποστήριξης (μείωση κατά 44%), εισαγωγής σε ΜΕΘ (μείωση κατά 43%) και θανάτου εντός του νοσοκομείου (μείωση κατά 47%). Μάλιστα, δεν παρατηρήθηκαν διαφορές σε μεγάλη αιμορραγία ή εμφανή θρόμβωση ανάμεσα σε όσους χρησιμοποιούσαν ασπιρίνη και στους υπόλοιπους ασθενείς.
Τα προκαταρκτικά αυτά ευρήματα δημοσιεύτηκαν το φθινόπωρο του 2020, από τότε όμως υπήρξαν και άλλες μελέτες που επιβεβαίωσαν την επίδραση που μπορεί να έχει η ασπιρίνη τόσο στην πρόληψη της λοίμωξης όσο και στη μείωση του κινδύνου σοβαρού Covid-19 και θανάτου. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Τσόου ευελπιστούν πως η συγκεκριμένη μελέτη θα οδηγήσει σε περαιτέρω έρευνα σχετικά με το αν υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στη χρήση ασπιρίνης και τις μειωμένες πνευμονικές βλάβες στους πάσχοντες από Covid-19.