Η υπερβολική αρρενωπότητα φαίνεται ότι είναι αυτή που «σκοτώνει» τους άντρες νωρίτερα από τις γυναίκες, τουλάχιστον στη θεωρία.
Επιστήμονες του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, που μελετούσαν ένα είδος μύγας που ονομάζεται Drosophila miranda, διαπίστωσαν ότι καθώς οι αρσενικές μύγες γερνάνε, επαναληπτικά τμήματα των Υ χρωμοσωμάτων τους ενεργοποιούνται προκαλώντας τοξικότητα, που με τη σειρά της οδηγεί σε εξασθένηση της μνήμης, αλλοιώσεις του DNA και μείωση του προσδόκιμου ζωής.
Παρά το γεγονός ότι φορείς αυτών των επαναληπτικών ακολουθιών είναι και οι αρσενικές και οι θηλυκές μύγες, οι πρώτες τις έχουν σε αφθονία. Oλα αυτά τα δεδομένα εξηγούν ενδεχομένως -σύμφωνα με τους ειδικούς- γιατί στα είδη με χρωμοσώματα ΧΥ, όπως οι άνθρωποι, τα θηλυκά έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από τα αρσενικά.
Ακολουθίες του DNA
Οι συγγραφείς της μελέτης, οι βιολόγοι Aλισον Γκουγιέν και Ντόρις Μπάχτρογκ, υποστηρίζουν ότι η έρευνά τους έδειξε την ύπαρξη γενικής σχέσης ανάμεσα στις επαναληπτικές ακολουθίες του DNA και της γήρανσης, ωστόσο χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να γίνει καλύτερα κατανοητή. Το χρωμόσωμα Υ είναι ένα από τα δύο φυλετικά χρωμοσώματα στα θηλαστικά. Είναι επίσης το μοναδικό χρωμόσωμα σε έναν οργανισμό που δεν είναι απαραίτητο για την επιβίωσή του, καθώς τα θηλυκά επιβιώνουν θαυμάσια χωρίς αυτό.