Όσοι ακολουθούν διατροφή που βασίζεται στα ψάρια ή είναι χορτοφάγοι έχουν μικρότερες πιθανότητες για μέτρια ή βαριά λοίμωξη Covid-19 κατά 73% και 59%, αντίστοιχα, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σάρα Σάιντελμαν του Νοσοκομείου Στάμφορντ του Κονέκτικατ, στην έρευνα που δημοσίευσαν στο «BMJ Nutrition Prevention & Health», ανέλυσαν στοιχεία για 2.884 υγειονομικούς με εκτεταμένη έκθεση στον κορωνοϊό, οι οποίοι εργάζονταν σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία και ΗΠΑ. Από αυτούς αρρώστησαν με Covid-19 οι 568, από τους οποίους οι 138 είχαν μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη, ενώ οι 430 ήπια.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι έκαναν προηγουμένως κατά βάση φυτοφαγία ή ψαροφαγία είχαν 73% και 59% μικρότερο κίνδυνο μέτριας έως βαριάς νόσου Covid-19. Επίσης, σε σχέση με όσους έκαναν φυτοφαγία αποφεύγοντας το κρέας και τα άλλα ζωικά προϊόντα, όσοι έκαναν διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες και πολλές πρωτεΐνες είχαν σχεδόν τετραπλάσια πιθανότητα να αρρωστήσουν με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα Covid-19.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η φυτοφαγική διατροφή περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, μεταξύ των οποίων φυτοχημικά, όπως πολυφαινόλες και καροτενοειδή, βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, τα ψάρια είναι πηγή άφθονων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.