Μπορεί οι ηλικιωμένοι να είναι πιο τρωτοί στις βαριές συνέπειες του κορωνοϊού, ωστόσο σε επίπεδο ανοσοποίησης μετά την ανάρρωση αποδεικνύονται εξίσου «ατσαλωμένοι» με αντισώματα όσο και οι νέοι. Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Ινσμπρουκ, στην Αυστρία.
«Καταφέραμε να δείξουμε ότι οι ηλικιωμένοι που έχουν αναρρώσει από Covid-19 έχουν πολύ καλή ανοσολογική απόκριση, που έχει ωριμάσει σημαντικά περισσότερο από έξι μήνες μετά τη μόλυνση, και δεν είναι χειρότερη από αυτή των νέων σε ηλικία ανθρώπων» αναφέρει ο ειδικός μικροβιολόγος Ράινχαρντ Βιούρτσνερ.
Στη μελέτη τους οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 217 δείγματα αίματος από το χειμερινό θέρετρο Ισγκλ, στο ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλο, που είχαν δοκιμαστεί θετικά στην πρώτη μελέτη αντισωμάτων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αντισώματα που σχηματίζονται μετά τη μόλυνση περνούν από μια διαδικασία ωρίμανσης και γενικά όσο περισσότερος καιρός έχει περάσει από τη μόλυνση τόσο υψηλότερη είναι η διαθεσιμότητα των αντισωμάτων, επειδή τα Β-λεμφοκύτταρα δημιουργούν αντισώματα που προσαρμόζονται όλο και περισσότερο με ακρίβεια στο παθογόνο. Δηλαδή αντισώματα με υψηλή αντοχή.
Τέλος, σύμφωνα με τον Ράινχαρντ Βιούρτσνερ, η μελέτη επιτρέπει επίσης να εξαχθούν συμπεράσματα ως προς τη σχετικά καλή προστασία εμβολιασμού των ηλικιωμένων.