Νέα μελέτη, Ολλανδών επιστημόνων, έρχεται να δώσει νέες διαστάσεις αναφορικά με το κατά πόσο η λοίμωξη Covid-19 είναι συχνή στους σκύλους και στις γάτες συντροφιάς, όταν ζουν σε σπίτια όπου οι ιδιοκτήτες τους έχουν κορωνοϊό.
Περιστατικά μόλυνσης κατοικίδιων ζώων από τους ανθρώπους έχουν αναφερθεί στο παρελθόν, αλλά είχαν θεωρηθεί σπάνια, όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι είναι τελικά πιο συχνά απ’ ό,τι είχε θεωρηθεί αρχικά, μια και περίπου ένα στα πέντε κατοικίδια ζει σε σπίτι όπου υπάρχει κάποιος άνθρωπος με Covid-19. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ελς Μπρόενς του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων (ECCMID), χρησιμοποίησαν μία κινητή κτηνιατρική κλινική για να μελετήσουν νοικοκυριά όπου οι άνθρωποι είχαν διαγνωστεί θετικοί για κορωνοϊό μέσω μοριακού τεστ, προκειμένου να πάρουν δείγματα αίματος από τους σκύλους και τις γάτες που ζούσαν στο ίδιο σπίτι.
«Να αποφεύγετε τις επαφές»
Συνολικά μελετήθηκαν 156 σκύλοι και 154 γάτες από 196 νοικοκυριά. Η μελέτη δεν διαπίστωσε μετάδοση του ιού μεταξύ των ζώων που ζούσαν στο ίδιο σπίτι, ενώ οι ερευνητές ανέφεραν ότι η πιθανότερη οδός μετάδοσης είναι από τους ανθρώπους με Covid-19 προς τα ζώα τους και όχι το αντίστροφο. «Αν έχετε Covid-19, θα πρέπει να αποφεύγετε τις επαφές με τη γάτα ή τον σκύλο σας, όπως θα κάνατε και με τους ανθρώπους» δήλωσε η δρ Μπρόενς.
«Η κύρια ανησυχία δεν είναι η υγεία των ζώων, που έχουν μόνο ήπια ή καθόλου συμπτώματα Covid-19, αλλά ο πιθανός κίνδυνος τα ζώα να δρουν ως δεξαμενή του κορωνοϊού και να τον επανεισάγουν στον ανθρώπινο πληθυσμό. Ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μετάδοσης του ιού από τα κατοικίδια στους ανθρώπους. Ετσι, παρότι είναι συχνό φαινόμενο να μολύνονται τα κατοικίδια, όταν ζουν σε σπίτι με Covid-19, φαίνεται απίθανο τα ίδια να παίζουν κάποιοn ρόλο στην πανδημία. Δεν μπορούμε, πάντως, να πούμε ότι υπάρχει κίνδυνος 0% να κολλήσει κάποιος Covid-19 από το κατοικίδιό του» πρόσθεσε.