Έπειτα από πολύμηνη αδράνεια, η μεγαλύτερη διεθνής κλινική μελέτη στον κόσμο, υπό την καθοδήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η Solidarity, η οποία δοκιμάζει υποσχόμενες θεραπείες κατά του Covid-19, αρχίζει πάλι με τη δοκιμή τριών άλλων φαρμάκων για νοσηλευόμενους ασθενείς.
Και τα τρία φάρμακα έχουν αναπτυχθεί για άλλες παθήσεις, αλλά τώρα θα δοκιμαστούν κατά του κορωνοϊού. Πρόκειται για το αντικαρκινικό imatinib, το αντιελονοσιακό artesunate και το μονοκλωνικό αντίσωμα infliximab κατά των αυτοάνοσων παθήσεων. Τα τρία φάρμακα έχουν ήδη σταλεί στη Φινλανδία, όπου θα αρχίσει η νέα φάση της μελέτης, ενώ θα ακολουθήσουν περισσότερες από 40 χώρες.
Όταν η αρχική μελέτη Solidarity άρχισε πέρυσι τον Μάρτιο, στόχος ήταν να δοκιμαστούν ταυτόχρονα σε πολλές χώρες κάποια φάρμακα. Εως το τέλος του 2020 είχε βγάλει συμπεράσματα για τέσσερα φάρμακα ή συνδυασμούς τους (lopinavir/ritonavir, υδροξυχλωροκίνη, ιντερφερόνη-βήτα και ρεμδεσιβίρη), κρίνοντας ότι δεν έχουν ουσιαστικό όφελος κατά του νέου κορονοϊού. Πέρα από τα εμβόλια, μέχρι σήμερα μόνο δύο φάρμακα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη θνητότητα στους ασθενείς με σοβαρό Covid-19: η δεξαμεθαζόνη, ένα φθηνό στεροειδές, και το μονοκλωνικό αντίσωμα tocilizumab.
Και οι δύο αυτές θεραπείες «φρενάρουν» την αυτοκαταστροφική υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στη λοίμωξη που προκαλεί ο SARS-CoV-2. Τα τρία νέα υπό δοκιμή φάρμακα, τα οποία επιλέχθηκαν από ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών, στοχεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα μάλλον παρά τον ίδιο τον ιό. Το imatinib χορηγείται από το στόμα για τη θεραπεία μερικών λευχαιμιών και άλλων καρκίνων, αλλά επίσης μπορεί να προστατεύσει το επιθήλιο των κυψελίδων των πνευμόνων.
Το infliximab είναι ένα αντίσωμα που χορηγείται μόνο μία φορά ενέσιμα και μπλοκάρει έναν μηχανισμό του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ έως τώρα έχει χρησιμοποιηθεί σε αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Τέλος, το artesunate, ένα παράγωγο της αρτεμισινίνης, που είναι πολύ αποτελεσματικό κατά των παρασίτων της ελονοσίας, έδειξε, επίσης, στοιχεία αντιιικής δραστηριότητας κατά του νέου κορονοϊού σε εργαστηριακές, όχι όμως και σε κλινικές μελέτες.