Επανάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου μπορεί να φέρει η τεχνολογία του εμβολίου κατά της Covid-19, που ανέπτυξε το βρετανικό University of Oxford, υποστηρίζουν επιστήμονες. Έρευνα, που διεξήγαγαν σε πειραματόζωα, έδειξε ότι πειραματικό εμβόλιο κατάφερε να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα.
Το βρετανικό εμβόλιο κατά της λοίμωξης του κορονοϊού SARS-CoV-2 χρησιμοποιεί έναν ιό, που ελήφθη από χιμπαντζή, για να μεταφέρει στο εσωτερικό των ανθρώπινων κυττάρων τον γενετικό κώδικα, ώστε να παράγει μια πρωτεΐνη του κορονοϊού. Στόχος του εμβολίου είναι μέσω αυτής της πρωτεΐνης να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει τον κορονοϊό και να δημιουργήσει τα κατάλληλα αντισώματα για την εξουδετέρωσή του.
Δύο πρωτεΐνες
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Adrian Hill του Jenner Institute (στο Oxford University), συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ίδια τεχνική για να ωθήσουν τον ανθρώπινο οργανισμό να παραγάγει δύο πρωτεΐνες οι οποίες συναντώνται συχνά στα καρκινικά κύτταρα. Ετσι το ανοσοποιητικό σύστημα θα τις αναγνωρίσει ως «εχθρικές» και θα είναι έτοιμο να επιτεθεί εναντίον τους, όταν τις εντοπίσει στα καρκινικά κύτταρα, εξολοθρεύοντάς τα.
Πειραματικό εμβόλιο που χορήγησαν σε ποντικούς έδωσε τόσο ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ώστε οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι εντός του έτους θα αρχίσουν κλινικές δοκιμές σε 80 ασθενείς με καρκίνο σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία.