Ελπίδες από δυο παιδικά εμβόλια έχουν οι επιστήμονες για να πολεμήσουν τον κορωνοϊό. Πρόκειται για το εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR) και το εμβόλιο τετάνου-διφθερίτιδας-ακυτταρικού κοκκύτη (Tdap) που χορηγείται κάθε 10 χρόνια.
Τα δυο συγκεκριμένα εμβόλια πιθανόν να δημιουργούν διασταυρούμενα αντιδραστικά Τ-κύτταρα μνήμης, ικανά να αποκριθούν στα αντιγόνα μεταξύ των οποίων και αυτή του SARS-CoV-2.
Η θεωρία είναι ότι τα προϋπάρχοντα Τ-κύτταρα μνήμης που έχουν παραχθεί από τον εμβολιασμό για MMR ή Tdap και ενεργοποιούνται από τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό προσφέρουν στο ανοσοποιητικό σύστημα μια καλή βάση για απόκριση στον ιό, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο σοβαρής COVID-19.
Ερευνητές από το νοσοκομείο Brigham and Women διερευνούν αν όντως τα παραπάνω εμβόλια παρέχουν προστασία από τον κορωνοϊό. Σε συνεργασία με ειδικούς από την Κλινική Cleveland, μάλιστα, αξιοποίησαν μια μεγάλη, αναγνωρισμένη ομάδα ασθενών με COVID-19 και βρήκαν ότι ο εμβολιασμός για MMR και Tdap σχετιζόταν με μειωμένη σοβαρότητα της νέας νόσου.
Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι παρόλο που τα εργαστηριακά τους ευρήματα ενδυναμώνονται από την επιδημιολογική παρατήρηση, χρειάζεται περαιτέρω εργασία για να αξιολογηθεί ο συσχετισμός ανάμεσα στα εμβόλια MMR και Tdap και τη σοβαρότητα της COVID-19 προκειμένου να προσδιοριστεί αν η σχέση αυτή είναι αιτιώδης.