«Λάδι» βγάζει τα πλήρη λιπαρών γαλακτομικά νέα έρευνα, που δείχνει ότι όσοι τα καταναλώνουν όχι μόνο δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αλλά και μειωμένο σε σύγκριση με όσους επιλέγουν τα… light.
Η «αιρετική» έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης και του αυστραλιανού Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας George έρχεται να προστεθεί σε άλλες πρόσφατες, που δεν έχουν βρει συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση γαλακτοκομικών και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο, παρόλο που η κυρίαρχη άποψη είναι ότι όλα τα λίπη «ενοχοποιούνται» λίγο πολύ.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάτι Μάρκλουντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για 4.150 άτομα με μέση ηλικία 60 ετών στη Σουηδία (χώρα με παραδοσιακά υψηλά επίπεδα κατανάλωσης γαλακτοκομικών), αναλύοντας τη σχέση της διατροφής με τον κίνδυνο εμφραγμάτων, εγκεφαλικών κ.ά. σε βάθος 16 ετών. Η «ετυμηγορία» ήταν ότι οι άνθρωποι με τα υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων από γαλακτοκομικά στο σώμα τους είχαν κατά μέσον όρο 25% μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σχέση με όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα.
«Αυξάνονται οι ενδείξεις πως η επίπτωση των γαλακτοκομικών στην υγεία μπορεί να εξαρτάται περισσότερο από τον τύπο -π.χ., γάλα, τυρί, γιαούρτι, βούτυρο κ.ά.-, παρά από το περιεχόμενό τους σε λιπαρά. Οταν επιλέγουμε γαλακτοκομικά για να αγοράσουμε, είναι λιγότερο σημαντικό αν θα πάρουμε εκείνα με τα χαμηλά λιπαρά» ανέφερε η ερευνήτρια δρ Kathy Trieu.