Την ώρα που η Βρετανία δοκιμάζεται από μια νέα παραλλαγή της μετάλλαξης «Δέλτα», είδε χθες το φως της δημοσιότητας μια νέα σημαντική έρευνα για την αποδοτικότητα των εμβολίων έναντι της συγκεκριμένης μετάλλαξης. Σύμφωνα με Σουηδούς επιστήμονες, οι άνθρωποι που έκαναν πρώτη δόση με το εμβόλιο Οξφόρδης – AstraZeneca και στη συνέχεια έκαναν δεύτερη δόση με mRNA εμβόλιο Pfizer/BioNTech ή Moderna είχαν μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό σε σχέση με όσους έκαναν και τις δύο δόσεις με AstraZeneca.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γηριατρικής Πέτερ Νόρντστρομ του Πανεπιστημίου της Ουμέα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Regional Health – Europe», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 700.000 άτομα.
«Οποιοδήποτε από τα εγκεκριμένα εμβόλια είναι καλύτερο σε σύγκριση με κανένα εμβόλιο και οι δύο δόσεις είναι καλύτερες από τη μία. Ομως, η μελέτη μάς δείχνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη μείωση κινδύνου μόλυνσης για τους ανθρώπους που έκαναν mRNA εμβόλιο μετά την πρώτη δόση με πιο παραδοσιακό εμβόλιο, όπως της AstraZeneca, σε σύγκριση με όσους έκαναν και τις δύο δόσεις με το τελευταίο» ανέφερε ο δρ Νόρντστρομ.
Την ίδια ώρα, επικρατεί ανησυχία για τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που σημειώνονται στη Βρετανία από τον Ιούλιο. Αυτός είναι και ο λόγος που οδήγησε τον πρώην επίτροπο της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων Σκοτ Γκότλιμπ να ζητήσει επείγουσα έρευνα για την παραλλαγή της μετάλλαξης «Δέλτα», που είναι γνωστή και ως «Δέλτα plus».
«Χρειαζόμαστε επείγουσα έρευνα για να καταλάβουμε αν αυτό το στέλεχος Δέλτα plus είναι πιο μεταδοτικό ή έχει μερική διαφυγή του ανοσοποιητικού» ανέφερε ο Γκότλιμπ σε tweet του και πρόσθεσε καθησυχαστικά: «Δεν υπάρχει σαφής ένδειξη ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική, αλλά θα πρέπει να εργαστούμε για να χαρακτηρίσουμε πιο γρήγορα αυτές και άλλες νέες παραλλαγές. Εχουμε τα εργαλεία».