Με τεχνητή νοημοσύνη η ανίχνευση καρκίνου του μαστού

Must Read

Η Σταματίνα Φραγκογιάννη είναι απόφοιτος του Τμήματος  Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστήμιου Κρήτης με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη Βιοπληροφορική από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Έχει βραβευτεί για τις ερευνητικές της μελέτες οι οποίες έχουν δημοσιευθεί σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Από το 2019 εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Βιοπληροφορική στο κέντρο καρκίνου Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) της Νέας Υόρκης.

Πότε ξεκίνησε το ενδιαφέρον σου για την επιστήμη; Ποια ήταν η πρώτη σου εμπειρία στην επιστήμη;

Το ενδιαφέρον μου για την επιστήμη ξεκίνησέ κατά τη διάρκεια του προπτυχιακού μου στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2009. Είχα την τύχη να δουλέψω στο εργαστήριο του Καθ. Ι. Τσαμαρδίνου, επίκουρος καθηγητής τότε, αρχικά εθελοντικά το καλοκαίρι του 2009 και στη συνέχεια ως προπτυχιακή υπότροφος στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ). Ήταν εκείνος που με έφερε σε επαφή με τον κόσμο της Βιοπληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης με εφαρμογές στην βιολογία. Θυμάμαι ότι είχα βρει εξαιρετικά συναρπαστικό το οτι μπορούσα να χρησιμοποιήσω τις γνώσεις μου στην πληροφορική για να μελετήσω τον καρκίνο.

Πού έχεις σπουδάσει (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό);

Το 2011 έλαβα το πτυχίο  μου από το Τμήμα επιστήμης υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στη συνέχεια έλαβα υποτροφία και συνέχισα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές και την διδακτορική μου διατριβή στην Βιοπληροφορική στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στην Σκωτία από όπου και αποφοίτησα το 2017.  Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού μου είχα την τύχη να δουλέψω στο εργαστήριο του Dr. Jeff Pollard. Με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης βρήκα μια σειρά από βιοδείκτες που μπορούν με ακρίβεια 82% να ανιχνεύσουν την ύπαρξη καρκίνου του μαστού. Παράλληλα, ανακάλυψα νέους βιοδείκτες σε ένα συγκεκριμένο υποσύνολο κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος (μακροφάγα κύτταρα) που σχετίζονται με το χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Ποιος είναι ο τομέας που ειδικεύεσαι επιστημονικά σήμερα και τι εφαρμογές έχει;

Από το 2019 εργάζομαι ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Βιοπληροφορική στο κέντρο καρκίνου Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) της Νέας Υόρκης. Η μεταδιδακτορική μου έρευνα εστιάζει στην γενομική ανάλυση μεταλλάξεων. Ποιο συγκεκριμένα αναλύω αλληλουχίες DNA κυττάρων του εγκέφαλου σε ασθενείς που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες (ιστιοκυττάρωση) και Αλτσχάιμερ. Μέσω της γενομικής ανάλυσης των αλληλουχιών DNA προσπαθώ να βρω παθογόνες μεταλλάξεις που βρίσκονται κατά κύριο λόγο στους ασθενείς και τη συσχέτιση τους με την εξέλιξη της νόσου. Ταυτόχρονα προσπαθώ να βρω χαρακτηριστικές «υπογραφές» οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ταξινόμηση ασθενών αλλά και για θεραπεία.

Ποια είναι η συμβουλή σου στους Έλληνες φοιτητές που θέλουν να ακολουθήσουν μια ερευνητική καριέρα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό;

Ακολούθησε το όνειρο σου και μην σταματήσεις ποτέ να πιστεύεις στον εαυτό σου. Είναι κλισέ αλλά είναι η αλήθεια. Μίλησε στον καθηγητή/καθηγήτρια την σχολής σου για την έρευνά τους και ρώτησε πώς μπορείς να συμμετάσχεις. Αυτό θα σου δώσει εμπειρία αλλά θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι είναι και πως είναι να δουλεύεις στην έρευνα. Τα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτά του εξωτερικού. Αν θες να σπουδάσεις στο εξωτερικό ψάξε για υποτροφίες μέσω του Πανεπιστημίου η κάποιου άλλου οργανισμού υποτροφιών (πχ. Ίδρυμα Fulbright). Κάνε πολλές αιτήσεις και μην φοβάσαι να αποτύχεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This