Ελπίδα σε όσους πάσχουν από Αλτσχάιμερ δίνει έρευνα από τη Νορβηγία, η οποία εξετάζει κατά πόσο η μετάγγιση αίματος από δρομείς σε ασθενείς μπορεί να αποτελέσει νέα επαναστατική μέθοδο για την αντιμετώπιση της νόσου.
Με βάση τα στοιχεία από παλαιότερες μελέτες διαφόρων πανεπιστημίων, οι ερευνητές του Norwegian University of Science and Technology πιστεύουν ότι, όταν κάποιος τρέχει, ο εγκέφαλός του απελευθερώνει στην κυκλοφορία του αίματος μια σειρά από χημικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ. Στις έρευνες διαπιστώθηκε ότι ανανεώνουν τον εγκέφαλο και έχουν προστατευτική δράση σε αυτόν, αλλά θα μπορούσαν και να καθυστερήσουν την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ.
Για να το επιβεβαιώσουν οι ερευνητές στη Νορβηγία, θα κάνουν μετάγγιση αίματος δρομέων σε 60 εθελοντές, οι οποίοι έχουν διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ στα πρώτα στάδιά του. Οι συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή, ηλικίας 50-75 ετών, κάνουν επί 12 μήνες, μια φορά κάθε μήνα, μια μετάγγιση με 200 ml αίματος.
Το αίμα θα έχει ληφθεί από 30 εθελοντές 18-40 ετών, οι οποίοι πρώτα θα έχουν τρέξει σε κυλιόμενο τάπητα «μέχρι να εξαντληθούν», έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί η απελευθέρωση των επιθυμητών ουσιών στην κυκλοφορία του αίματός τους. Μετά την πάροδο του 12μήνου οι εθελοντές θα παρακολουθηθούν για πέντε χρόνια.