Η βιταμίνη Β12 είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό, καθώς συμβάλλει στη δημιουργία υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων και διατηρεί το νευρικό σύστημα σε εγρήγορση. Ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β.
- Από τη Σοφία Τικταμπανίδη
Πόση Β12 χρειαζόμαστε;
Η ημερήσια πρόσληψη πρέπει να είναι 2,4 μικρογραμμάρια για τους υγιείς ενηλίκους. Οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη χρειάζονται 2,6 μικρογραμμάρια και κατά τον θηλασμό απαιτούνται 2,8 μικρογραμμάρια ημερησίως. Η βιταμίνη Β12 είναι μοναδική, καθώς είναι η μόνη βιταμίνη της ομάδας Β που αποθηκεύεται στο σώμα. Οι περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β έχουν περιορισμένη αποθήκευση, αντίθετα η Β12 αποθηκεύεται στο συκώτι. Ως εκ τούτου, η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12 χρειάζεται συνήθως μεγάλο χρονικό διάστημα για να εμφανιστεί. Τα άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής δεν χρειάζεται να ανησυχούν για υπερβολική λήψη, καθώς δεν έχουν αποδειχθεί αρνητικές επιδράσεις από υπερδοσολογία.
Καλές πηγές σε Β12
Η Β12 βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αλλά και στα εμπλουτισμένα δημητριακά, στις πολυβιταμίνες, καθώς και σε άλλα διατροφικά συμπληρώματα. Στις καλές πηγές της Β12 περιλαμβάνονται το κρέας, τα πουλερικά, τα αβγά, τα οστρακοειδή, το γάλα, καθώς και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ακριβώς επειδή η βιταμίνη Β12 υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα στα ζωικά προϊόντα, οι χορτοφάγοι παρουσιάζουν πολύ συχνά την πιθανότητα να εμφανίσουν ανεπάρκεια, κάτι όμως που μπορεί να προληφθεί με τα κατάλληλα συμπληρώματα.
Τι συμβαίνει όταν δεν λαμβάνω αρκετή βιταμίνη Β12;
Η ανεπάρκεια σε Β12 συνήθως εμφανίζεται εξαιτίας κάποιου προβλήματος υγείας, όπως είναι η κακοήθης αναιμία. Επίσης τα άτομα με προβλήματα στο πεπτικό τους σύστημα μπορεί να έχουν ανεπάρκεια, μια και η απορρόφησή της αποτελεί μία διαδικασία πολλών σταδίων. Χαμηλά επίπεδα σε βιταμίνη Β12 μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως: αναιμία, κόπωση, αδυναμία, απώλεια ισορροπίας, απώλεια βάρους, κατάθλιψη, σύγχυση, κακή μνήμη. Η βιταμίνη Β12 είναι γνωστό ότι συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς νευρικού συστήματος. Οι γιατροί όμως δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι η βιταμίνη Β12 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της γνωστικής εξασθένησης που προκαλείται από την άνοια. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Β12 είναι ένα ενεργειακό τονωτικό, αλλά και πάλι τα επιστημονικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστούν τα οφέλη από τη βιταμίνη Β12, που ξεπερνούν τον ζωτικής σημασίας ρόλο της στην εύρυθμη λειτουργία του σώματος.