Τροφές που βοηθούν τον οργανισμό στη «μάχη» του με τον Covid

Must Read

Οι μέρες είναι περίεργες, με τον κορωνοϊό να παραμένει απειλητικός για την παγκόσμια κοινότητα. Η κατάσταση δεν χρήζει πανικού, αλλά ευσυνειδησίας. Σε κάθε περίπτωση ο τρόπος ζωής μας καθρεφτίζει τις επιλογές που κάνουμε συστηματικά, οι οποίες έχουν άμεση επίδραση στην υγεία μας.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Η τροφή είναι το καύσιμο και το «φάρμακο» του οργανισμού. Από την τροφή το σώμα λαμβάνει τα απαραίτητα συστατικά για να φτιάξει αντισώματα και να αυτορρυθμίσει τη λειτουργία του.

Eνας βασικός κανόνας είναι ο εξής: Φρόντισε να μην τρως πολύ. Η πολυφαγία και ή σαβουροφαγία «κλέβουν» από τη ζωτικότητα του οργανισμού, εφοδιάζουν το σώμα με ανθυγιεινή ύλη και κατά συνέπεια δυσχεραίνουν την κανονική του λειτουργία. Η πέψη είναι εργοβόρα διαδικασία, που χρειάζεται όλη την ενέργειά του σώματος για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Φρόντισε ώστε η τροφή να έχει θρεπτικό νόημα και να μη γεμίζει απλά την κοιλιά σου. Η απάντηση είναι οι φυσικές τροφές. Η τροφή πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, και όχι σε θερμίδες. Πλούτισε τη διατροφή σου με φρούτα και λαχανικά.

Βιταμίνες, καθώς και πληθώρα ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του οργανισμού και βρίσκονται στις τροφές που φυτρώνουν στη γη. Επίσης μικρές ποσότητες ξηρών καρπών καθώς και σιτηρών ολικής άλεσης θα βοηθήσουν, παρέχοντας βιταμίνη Β. Επιβάλλεται επαρκής ενυδάτωση. Τουλάχιστον μισό ποτήρι νερό κάθε μισή ώρα για τη διατήρηση τόσο του κυκλοφορικού συστήματος όσο και του μεταβολισμού των κυττάρων σε καλή κατάσταση.

Η βιταμίνη C (βρίσκεται σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά) είναι σημαντική για το σώμα και παίζει ρόλο στη μείωση της φλεγμονώδους αντίδρασης και στην πρόληψη του κοινού κρυολογήματος. Επιπλέον αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης C σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων από γρίπη. Η σύσταση για 75 mg είναι επαρκής ποσότητα για τα βασικά, ωστόσο ανεπαρκέστατη για να έχουμε τα παραπάνω οφέλη.

Η βιταμίνη D τους χειμερινούς μήνες είναι σε χαμηλά επίπεδα λόγω της μη καθημερινής επαφής με τον ήλιο. Η ανεπάρκειά της συνδέεται άμεσα με το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS). H βιταμίνη D σε δόσεις έως 4000 IU ημερησίως είναι ασφαλής στο πλαίσιο πρόληψης – ειδικά στους ηλικιωμένους ασθενείς.

Τέλος, διατροφικά να αναφέρουμε το μέλι και την πρόπολη, που έχουν πολυετή και διαδομένη φήμη στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Προσθέστε μέλι σε χλιαρά ροφήματα. Οι μεγάλες θερμοκρασίες καταστρέφουν τα ένζυμα που έχει και τότε δεν λειτουργεί ευεργετικά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This