Η ανοιχτή τηλεόραση μπορεί να αποκοιμίζει, όμως δεν οδηγεί σε ύπνο που ξεκουράζει. Κάθε άλλο μάλιστα! Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι απασχολημένος με το να δίνει προσοχή στις άγνωστες φωνές κατά τη διάρκεια του ύπνου, οπότε παραμένει σε εγρήγορση που δεν τον βοηθάει να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, σύμφωνα με νέα μελέτη
Ερευνητές στην Αυστρία μέτρησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των ενηλίκων που κοιμούνταν τόσο όταν αυτοί άκουγαν γνώριμες όσο και άγνωστες φωνές. Η ακρόαση άγνωστων φωνών κατά τη διάρκεια του ύπνου έκανε τον ανθρώπινο εγκέφαλο να «ενεργοποιείται» στο πρώτο στάδιο του ύπνου.
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν αποκλίσεις στις αποκρίσεις του εγκεφάλου σε ακουστικά ερεθίσματα με βάση τη συνάφειά τους με τον ύπνο» αναφέρει χαρακτηριστικά η ομάδα του πανεπιστημίου του Σάλτσμπουργκ στη σχετική της δημοσίευση περιοδικό «Jneurosci».
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν είδαν το ίδιο αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του REM, του βαθύτερου σταδίου του ύπνου, πιθανότατα λόγω αλλαγών στη μικροδομή στον εγκέφαλο, όπως εκτιμούν. Παρόλο που τα μάτια μας είναι κλειστά, απομονώνοντάς μας έτσι από ό,τι υπάρχει γύρω μας, ο εγκέφαλος συνεχίζει να παρακολουθεί το περιβάλλον, καθώς κοιμόμαστε για λόγους ασφαλείας από εξωτερικούς κινδύνους, ωστόσο προσπαθεί να εξισορροπήσει αυτήν την ανάγκη με τη διατήρηση του ύπνου για λόγους ξεκούρασης.
«Ένας τρόπος για να το πετύχει αυτό είναι να ανταποκρίνεται επιλεκτικά σε άγνωστες φωνές έναντι γνωστών», σύμφωνα με τους ειδικούς που παρακολούθησαν 17 εθελοντές, εκ των οποίων 14 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 22 έτη.