Οι άνθρωποι που έπασχαν από ανεπάρκεια βιταμίνης D πριν από τη μόλυνση από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαριά ή να πεθάνουν από τον Covid-19, σε σχέση με όσους είχαν κανονικά επίπεδα της βιταμίνης στον οργανισμό τους.
Μελέτη
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μπαρ-Ιλάν, με επικεφαλής τον δρ Αμιέλ Ντρορ, στην έρευνα που δημοσίευσαν στο «PLoS One», μελέτησαν 1.176 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν το 2020 και το 2021 στο Ιατρικό Κέντρο της Γαλιλαίας.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν έλλειψη βιταμίνης D (κάτω των 20 ng/mL) πριν από τη μόλυνσή τους από τον κορωνοϊό είχαν κατά μέσο όρο 14 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά ή να βρεθούν σε κρίσιμη κατάσταση, σε σχέση με εκείνους που είχαν επίπεδα βιταμίνης D άνω των 40 ng/mL πριν από τη λοίμωξη. Επίσης η πιθανότητα θανάτου μεταξύ των πρώτων ήταν σχεδόν 26%, έναντι μόνο 2,3% μεταξύ των δεύτερων. «Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι είναι καλό να διατηρεί κανείς φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης D. Αυτό αφορά ιδίως όσους μολύνονται από τον κορωνοϊό» δήλωσε ο καθηγητής Μάικλ Εντελστάιν.