Ανησυχία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προκάλεσε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), στην οποία αναφέρεται πως τα δεδομένα σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη της αναμνηστικής δόσης για τον Covid-19 σε εφήβους είναι ακόμα ελάχιστα.
«Σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ολοκλήρωση του πρωτοβάθμιου εμβολιασμού και στη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε ομάδες προτεραιότητας, προτού εξεταστεί το ενδεχόμενο χορήγησης αναμνηστικών δόσεων σε εφήβους ηλικίας 12-17 ετών χωρίς υποκείμενες παθήσεις» τονίζει το ECDC και προσθέτει πως ο εμβολιασμός των εφήβων εισήχθη το καλοκαίρι του 2021, περίπου έξι μήνες μετά την εισαγωγή των εμβολίων κατά της Covid-19 στις χώρες της Ε.Ε. Ολες οι χώρες της Ενωσης συνιστούν πλέον τον εμβολιασμό κατά του νέου κορωνοϊού σε εφήβους και από αυτές, μόνο δέκα συνιστούν τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης για άτομα κάτω των 18 ετών.
Μέχρι σήμερα, πάντως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων επιτρέπεται αποκλειστικά για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Η Επιτροπή για τα Φάρμακα για Ανθρώπινη Χρήση του EMA (CHMP) αξιολογεί επί του παρόντος δεδομένα σχετικά με τη χρήση αναμνηστικών δόσεων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.
Σύμφωνα με το ECDC, έως τις 30 Ιανουαρίου 2022 στις χώρες της Ε.Ε. έχει γίνει πρωτογενής εμβολιασμός κατά του Covid-19 στο 70,9% των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών (εύρος: 17,9%-92,6%) και στο 34,8% των νέων ηλικίας 10-14 ετών (εύρος 3%-63,8%). Περισσότεροι από τους μισούς εφήβους ηλικίας 10 έως 17 ετών στον ευρωπαϊκό χώρο δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τον πρωτογενή εμβολιασμό τους.
Ωστόσο, τα ποσοστά κοινοποίησης για νόσηση με συμπτώματα από τον SARS-CoV-2 στις ηλικίες 12-17 ετών έχουν αυξηθεί σταθερά από τον Ιούλιο του 2021, αντικατοπτρίζοντας σε μεγάλο βαθμό το αυξημένο ποσοστό αναφοράς που παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες κατά τη διάρκεια των κυμάτων που κυριαρχούσαν οι παραλλαγές Δέλτα και Ομικρον.