Εξαιρετικά σπάνιο είναι να κολλήσει κανείς την υποπαραλλαγή Ομικρον 2, αν πρώτα έχει περάσει λοίμωξη από την κυρίαρχη παραλλαγή Ομικρον, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στη Δανία. Μάλιστα, οι ελάχιστες επαναλοιμώξεις που καταγράφηκαν αφορούσαν σχεδόν πάντα ανεμβολίαστους.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Statens Serum μελέτησαν στοιχεία για περίπου 1.800.000 περιστατικά Covid-19 μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022. Ανάμεσά τους υπήρχαν 1.739 περιπτώσεις δεύτερου θετικού τεστ του ίδιου ατόμου σε χρονικό διάστημα 20 έως 60 ημερών.
Από αυτά, επιλέχθηκαν τυχαία και αναλύθηκαν 263 ζεύγη θετικών δειγμάτων και βρέθηκαν 181 περιστατικά επαναλοίμωξης, εκ των οποίων τα 47 (ποσοστό 18%) αφορούσαν επαναλοίμωξη με Ομικρον 2 (ΒΑ.2) έπειτα από αρχική λοίμωξη με Ομικρον (ΒΑ.1).
Από τις 47 περιπτώσεις επαναλοίμωξης, οι 42 (σχεδόν το 90% ή εννέα στις 10) αφορούσαν ανεμβολίαστους, κάτι που δείχνει ότι αυτοί ακριβώς έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να επαναμολυνθούν με Ομικρον 2 λίγο μετά τη μόλυνσή τους με Ομικρον. Οι περισσότερες επαναλοιμώξεις αφορούσαν ανεμβολίαστα άτομα κάτω των 30 ετών, κυρίως παιδιά και εφήβους.
Οπως έδειξε η δανέζικη μελέτη, οι επαναλοιμώξεις με Ομικρον (ΒΑ.1) ή Ομικρον 2 (ΒΑ.2) χαρακτηρίζονται από γενικά ήπια συμπτώματα σε σχέση με την αρχική λοίμωξη και δεν οδηγούν σε νοσηλεία ή θάνατο, σύμφωνα με τη βρετανική «Independent» και το πρακτορείο Reuters.