Τα οφέλη της αποχής από την κρεατοφαγία έρχεται να καταδείξει με νέα στοιχεία μία βρετανική έρευνα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι που τρώνε πολύ συχνά κρέας έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο, ιδίως του παχέος εντέρου (ορθοκολικό), αλλά και άλλες μορφές.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο του καρκίνου Κόντι Γουότλινγκ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «BMC Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για 472.337 ενηλίκους 40 έως 70 ετών, άνδρες και γυναίκες. Διαπίστωσαν πως η συχνότητα κατανάλωσης κρέατος και ψαριού σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με τη διάγνωση νέων καρκίνων σε βάθος δεκαετίας περίπου.
Το 52% των συμμετεχόντων έτρωγε κρέας πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα, το 44% λιγότερες από πέντε φορές, το 2% έτρωγε ψάρια αλλά όχι κρέας, ενώ ένα άλλο 2% δεν έτρωγε ούτε ψάρια, καθώς ήταν φυτοφάγο. Στη διάρκεια της μελέτης σχεδόν 55.000 άτομα, δηλαδή το 12% των συμμετεχόντων, εμφάνισαν καρκίνο.
Διαπιστώθηκε ότι σε σχέση με όσους έτρωγαν κρέας πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα ο κίνδυνος καρκίνου ήταν 2% μικρότερος για όσους κατανάλωναν κρέας λιγότερες από πέντε φορές την εβδομάδα (η μείωση του κινδύνου ήταν 9% ειδικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου), 10% μικρότερος για όσους έτρωγαν ψάρια αλλά όχι κρέας και 14% μικρότερος για όσους ήταν φυτοφάγοι.
Ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη ήταν 20% μικρότερος στους άνδρες που έτρωγαν ψάρια αλλά όχι κρέας και 31% μικρότερος σε όσους έκαναν εξ ολοκλήρου φυτοφαγική διατροφή, αποφεύγοντας τόσο το κρέας όσο και το ψάρι. Αναφορικά με τις γυναίκες, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού ήταν 18% μικρότερος για όσες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έκαναν φυτοφαγία, αποφεύγοντας τόσο το κρέας όσο και τα ζωικά προϊόντα.