Ο Γιάννης Γκιωνάκης, που ήταν… πεθερόπληκτος, και η Τζένιφερ Λόπεζ, που έπεσε σε… κακιά πεθερά (στους ρόλους που υποδύθηκαν στις ομώνυμες ταινίες το 1968 και το 2005 αντίστοιχα), διακωμώδησαν στη μεγάλη οθόνη την προβληματική σχέση του γαμπρού ή της νύφης με τη μαμά της/του συζύγου.
Τώρα νέα έρευνα έρχεται να αναδείξει για ποιον λόγο τράβηξαν όσα τράβηξαν, αποκαλύπτοντας γιατί κάποιες πεθερές γίνονται κακές.
Η έρευνα του αμερικανικού Arizona State University, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Evolutionary Psychological Science», απέδειξε ότι δεν φταίει ο γαμπρός ή η νύφη για τα προβλήματα με την πεθερά. Και τούτο γιατί, όπως προέκυψε από τη μελέτη 100 ανθρώπων, όλη την ευθύνη για τις προστριβές φέρει η πεθερά. Τα κίνητρα, δε, πίσω από την εχθρική της συμπεριφορά σχετίζονται με τη γενετική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.
Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα με την πεθερά παρά με τον πεθερό. Αυτό, όπως ανέφεραν οι ψυχολόγοι της έρευνας, οφείλεται στο γεγονός ότι ασυναίσθητα η πεθερά νιώθει την ανάγκη να υπερασπιστεί με κάθε μέσο το παιδί της, διότι είναι γενετικά παρόμοιο με εκείνη, ενώ ο γαμπρός ή η νύφη είναι «ξένοι» από γενετικής άποψης.
Αντίθετα, οι πεθεροί τα πάνε καλύτερα με τις νύφες παρά με τις κόρες τους: η νύφη φέρνει νέα γονίδια στην οικογένεια, ενώ η κόρη φέρνει ένα νέο αρσενικό, το οποίο ο πατέρας της ασυναίσθητα δεν εγκρίνει.