Το απότομο πέρασμα από τη νηστεία της Σαρακοστής ή της Μεγάλης Εβδομάδας σε ένα πιο βαρύ φαγητό την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα κρύβει κάποιους κινδύνους.
- Από τη Σοφία Τικταμπανίδη
Για τον λόγο αυτό, η μετάβαση θα πρέπει να μην είναι απότομη και να συνοδεύεται από ορισμένες βασικές διατροφικές οδηγίες κατά τα εορταστικά τραπέζια, που θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλους να τα απολαύσουν, χωρίς υπερβολές και προβλήματα για τον οργανισμό.
Ετσι λοιπόν, προτείνουμε:
1. Το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου και το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα καταναλώστε ελαφριά γεύματα, με φρούτα και λαχανικά.
2. Βάλτε στη μαγειρίτσα περισσότερα χορταρικά και λαχανικά ή επιλέξτε κοτόσουπα.
3. Σερβίρετε πάντα στο πιάτο σας και μην τσιμπάτε με το χέρι από το τραπέζι.
4. Αφαιρείτε την πέτσα από το κρέας.
5. Προτιμήστε κατσίκι, που έχει λιγότερο κορεσμένο λίπος.
6. Καταναλώνετε σε κάθε γεύμα άφθονα λαχανικά.
7. Προτιμάτε παραδοσιακούς τρόπους ψησίματος, όπως στη σούβλα, σε σχέση με ψήσιμο στο φούρνο, στη γάστρα κ.λπ., ούτως ώστε το λίπος από το κρέας να απομακρύνεται κατά το σούβλισμα και να μη μένει στο μαγειρικό σκεύος.
8. Επιλέξτε συνταγές για κουλουράκια ή τσουρέκι στις οποίες, αντί για ζωικό βούτυρο, να χρησιμοποιήσετε φυτική μαργαρίνη.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο:
* Ατομα με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος. Η κατανάλωση κρέατος από αρνί, εντόσθια και γλυκάδια ζώων, καθώς και μαγειρίτσας, έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη των λεγόμενων πουρινών, οι οποίες κατά τον μεταβολισμό τους στον οργανισμό παράγουν ουρικό οξύ. Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει επίσης στην αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος.
* Ατομα με προβλήματα στο στομάχι ή/και το έντερο. Ισως τα πιο συχνά περιστατικά που συναντά κανείς την Κυριακή του Πάσχα είναι τα γαστρεντερικά, κυρίως φουσκώματα, μετεωρισμοί, δυσπεψίες και δυσκοιλιότητα. Τα λιπαρά εμποδίζουν την κένωση του στομάχου, με αποτέλεσμα η συσσώρευση τροφών να δημιουργεί έντονα φουσκώματα, δυσκοιλιότητα και επιγαστρικό άλγος.
* Ατομα με προβλήματα καρδιά και υψηλή πίεση. Τα πασχαλινά εδέσματα επιβαρύνουν την καρδιακή λειτουργία. Σε συνδυασμό με το αυξημένο περιεχόμενο σε νάτριο και αλάτι των τροφών, μπορεί να προκαλέσει οξύτατα προβλήματα σε άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, υπέρταση κ.ά.