Με την πανδημία να βρίσκεται σε ύφεση, το ενδιαφέρον των υγειονομικών Αρχών της χώρας φαίνεται πως έχει μετατοπιστεί στην προετοιμασία του συστήματος για την αντιμετώπιση πιθανής «εισβολής» της ευλογιάς των πιθήκων και την προστασία του πληθυσμού.
Με αναλυτική τους ανακοίνωση οι ειδικοί του ΕΟΔΥ παρέθεσαν χθες τους τρόπους μετάδοσης του ιού που προκαλεί τη νέα νόσο, ενώ έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία για να κατευνάσουν την ανησυχία των πολιτών.
Oπως είπαν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ, η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε άτομο και δεν αφορά ούτε προέρχεται από συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, βάζοντας έτσι τέλος στις θεωρίες που εμφανίζουν τη συγκεκριμένη νόσο να προσβάλει κυρίως τους ομοφυλοφίλους. Οι τρόποι μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν:
- Στενή προσωπική επαφή
- Eκθεση σε βιολογικά υγρά
- Επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα (κλινοσκεπάσματα, είδη ρουχισμού/ιματισμού).
Η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται αμιγώς σεξουαλικά, αλλά μπορεί να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής κατά τη σωματική επαφή. Οπως αναφέρουν από τον οργανισμό, κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί πως ο στιγματισμός πολιτών ή συμπεριφορών δεν προάγει τη δημόσια υγεία. Αντίθετα, στιγματίζει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, οδηγώντας σε εφησυχασμό άλλες ομάδες πολιτών, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για τη διασπορά λοιμωδών νοσημάτων.
Στον ίδιο τόνο κινήθηκε χθες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανακοινώνοντας πως, αν τα κράτη δράσουν χωρίς καθυστερήσεις και λάβουν ουσιαστικά μέτρα, η συγκεκριμένη νόσος μπορεί να αναχαιτιστεί.
Ανώτερη αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε χθες ότι πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η αναχαίτιση της ευλογιάς των πιθήκων στις χώρες όπου δεν είναι ενδημική. «Πιστεύουμε πως, αν πάρουμε τα σωστά μέτρα τώρα, μπορούμε να την αναχαιτίσουμε εύκολα» δήλωσε κατά τη διάρκεια τεχνικής ενημέρωσης των κρατών-μελών στην ετήσια συνέλευση του οργανισμού του ΟΗΕ για την Υγεία η Σιλβί Μπριάν, διευθύντρια του ΠΟΥ, αρμόδια για την ετοιμότητα έναντι του κινδύνου από τις μολυσματικές νόσους. Η κυρία Μπριάν υπογράμμισε πως υπάρχει ένα «παράθυρο» ευκαιρίας για να εμποδιστεί η περαιτέρω διάδοση και κάλεσε το κοινό να μην ανησυχεί, καθώς η μετάδοση είναι πολύ πιο βραδεία απ’ ό,τι άλλων ιών, όπως ο κορωνοϊός.
«Η διερεύνηση των κρουσμάτων, η ιχνηλάτηση των επαφών, η απομόνωση στο σπίτι είναι τα καλύτερα μέτρα που μπορεί κανείς να πάρει» είπε και η Ρόζαμουντ Λιούις, επικεφαλής της γραμματείας του ΠΟΥ για την ευλογιά.