Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παγκρέατος ιδρύθηκε με στόχο να συμβάλει στην πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τις παγκρεατικές νόσους και τον καρκίνο του παγκρέατος, συμβάλλοντας στην αύξηση των έγκαιρων διαγνώσεων της νόσου. Στα πρότυπα αντίστοιχων φορέων του εξωτερικού με αποδεδειγμένη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και σημαντική συμβολή στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης, ο Ιδρυτής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παγκρέατος, κ. Γρηγόρης Τσιώτος μας μιλά αναλυτικά για τους σκοπούς που έρχεται να υπηρετήσει ο νεοσύστατος αυτός φορέας, το όραμά του για το Ινστιτούτο, αλλά και για το μεγάλο «στοίχημα» το Ινστιτούτο να καταστεί ένας χώρος ανοιχτός στην κοινωνία, δίπλα στους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, συμβάλλοντας στη δημιουργία ομάδων υποστήριξης.
Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν στην ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Παγκρέατος;
Στις ΗΠΑ, όπου έχω εργαστεί για 11 χρόνια στην χειρουργική του παγκρέατος, είχαν δημιουργηθεί ανεξάρτητοι φορείς, οργανώσεις και ιδρύματα, όπως το PanCAN (Pancreatic Cancer Network), ή το Nikki Mitchell Foundation, που σκοπό έχουν την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για τα πρώιμα ή ύπουλα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος, ώστε να γίνεται η διάγνωση σε θεραπεύσιμο στάδιο, την αλληλοϋποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους με τη δημιουργία support groups, την εκπόνηση επιδημιολογικών μελετών για τον καρκίνο του παγκρέατος, καθώς και τον συντονισμό ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Οι φορείς αυτοί αποδείχθηκε στις ΗΠΑ την τελευταία 20ετία ότι έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στο να γίνεται διάγνωση του καρκίνου σε νωρίτερο στάδιο εξέλιξης, άρα και στην καλύτερη πρόγνωση. Επίσης, έχουν φέρει σε άμεση επαφή ασθενείς που νόσησαν αλλά αντιμετωπίστηκαν σωστά και ζουν ελεύθεροι από νόσο με νέους πρωτοδιαγνωσμένους ασθενείς, ώστε να μοιράζονται την εμπειρία και να έχουν έτσι ζωντανά παραδείγματα ότι η νόσος αυτή μπορεί να έχει και καλή έκβαση. Αυτό αυξάνει πάρα πολύ τη διάθεση των νέων ασθενών να «παλέψουν» τη νόσο.
Αυτούς τους ρόλους τους επιτελούν για αρκετά χρόνια στη χώρα μας αντίστοιχοι φορείς για τον καρκίνο του μαστού με πολύ μεγάλη επιτυχία. Γι’ αυτό και ο καρκίνος του μαστού στη χώρα μας τελευταία έχει καλύτερη πρόγνωση.
Ποιοι είναι οι σκοποί που θα κληθεί να υπηρετήσει το Ελληνικό Ινστιτούτο Παγκρέατος;
Οι άμεσοι στόχοι είναι να γεμίσει ακριβώς αυτό το μεγάλο κενό. Πιο συγκεκριμένα:
Α. Εντατική δημόσια προβολή, με την χρήση των σύγχρονων επικοινωνιακών μέσων, ορισμένων συμπτωμάτων του καρκίνου του παγκρέατος που πολύ συχνά δεν αξιολογούνται ως τέτοια. Για παράδειγμα: ανεξήγητη, ξαφνική εμφάνιση Διαβήτη, πόνος στη μέση ή στην κοιλιά που επιμένει παρά τις συνήθεις θεραπείες, κτλ.
Β. Δημιουργία ομάδων αλληλοϋποστήριξης ασθενών και των συγγενών τους. Η εμπειρία μας έχει αποδείξει ότι έχει τεράστια σημασία για έναν ασθενή που μόλις έλαβε αυτή την πολύ κακή διάγνωση να συζητήσει, να συναντήσει ασθενείς που είχαν τη νόσο, αλλά είναι τώρα υγιείς. Η πρακτική αυτή έχει παίξει θετικότατο ρόλο για παράδειγμα στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού.
Γ. Επιδημιολογικές μελέτες. Στην χώρα μας δεν γνωρίζουμε επισήμως πόση καθυστέρηση υπάρχει (και τους λόγους που υπάρχει αυτή η καθυστέρηση) μεταξύ της εμφάνισης των συμπτωμάτων και της διάγνωσης. Αυτό το χρονικό διάστημα που μερικές φορές είναι μήνες, είναι κρισιμότατο για την θεραπεία και την πρόγνωση. Η αναγνώριση αυτού του προβλήματος και η λύση του θα έπαιζε τεράστιο ρόλο στην καλύτερη έκβαση της νόσου.
Υπό τη σκέπη του Ινστιτούτου, θα υπάρξουν συνεργασίες με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού; Τι να περιμένουμε στο μέλλον;
Οι φορείς που προηγουμένως αναφέρθηκαν (Pancreatic Cancer Network, Nikki Mitchell Foundation) έχουν ήδη αναπτύξει συνεργασίες με φορείς άλλων χωρών. Μοιράζονται την εμπειρία τους και προσφέρουν συμβουλές και καθοδήγηση. Με τους συγκεκριμένους φορείς είχα συνεργασία από τα χρόνια που ήμουν στην Mayo Clinic (ΗΠΑ) και συνεχίζω να έχω. Τώρα αυτή η συνεργασία θα πάρει πιο επίσημη και θεσμική βάση και φυσικά θα ισχυροποιηθεί. Οι σκοποί των συνεργασιών αυτών είναι προφανώς η γρηγορότερη επίτευξη των στόχων που προαναφέραμε, βασιζόμενοι και στη συσσωρευμένη εμπειρία των φορέων αυτών.
Κύριε Τσιώτο, έχετε μια πολυετή χειρουργική εμπειρία σε σύνθετα περιστατικά, την οποία έχετε καταστήσει προσβάσιμη στην επιστημονική κοινότητα μέσα από το εκτενές συγγραφικό σας έργο. Προς την κατεύθυνση της παραγωγής νέας επιστημονικής γνώσης για τις παγκρεατικές νόσους, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παγκρέατος, τι ενέργειες σχεδιάζει να αναλάβει;
Από τώρα και στο εξής οι διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις μας θα είναι υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου, το οποίο φυσικά θα αγκαλιάσει και θα προβάλλει και το επιστημονικό έργο άλλων συναδέλφων, όταν αυτό πληροί τις επιστημονικές προϋποθέσεις που τίθενται από τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά επιστημονικά περιοδικά. Επιπροσθέτως, θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των επιδημιολογικών μελετών για το πώς παρουσιάζεται και πώς διαγιγνώσκεται ο καρκίνος του παγκρέατος στη χώρα μας.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.hpi.gr