Τη «συνταγή» που θα μπορούσε μελλοντικά να γιατρέψει τη φαλάκρα πιστεύουν ότι βρήκαν ερευνητές στις ΗΠΑ. Ανακάλυψαν ότι μια φυσική πρωτεΐνη μπορεί να «σκοτώσει» την τρίχα όταν φτάνει σε τοξικά επίπεδα, αλλά μπορεί να αναγεννήσει τις τρίχες όταν επανέλθει στα κανονικά επίπεδα.
Οι ερευνητές του University of California, Riverside (UCR), με επικεφαλής τη δρα Qixuan Wang, επισημαίνουν ότι η αλωπεκία είναι πολυπαραγοντική πάθηση, καθώς μπορεί να οφείλεται και σε κληρονομικά γονίδια. Στις περιπτώσεις που δεν είναι κληρονομική, σύμφωνα με την έρευνα, σημαντικό ρόλο στην εμφάνισης της φαλάκρας παίζει η πρωτεΐνη TGF-beta, η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό του θύλακα της τρίχας.
Διαπιστώθηκε ότι όταν αυξάνεται πολύ η ποσότητα της TGF-beta στη «ρίζα» της τρίχας η πρωτεΐνη γίνεται τοξική, με αποτέλεσμα να προκαλείται ο σταδιακός θάνατος της τρίχας. Αυτό οδηγεί στη σταδιακή απώλεια μαλλιών και έπειτα από καιρό στην αλωπεκία. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι σε περίπτωση που μειωθούν φαρμακευτικά τα υψηλά επίπεδα της TGF-beta θα μειωθεί η απώλεια μαλλιών και πολλοί άνδρες αλλά και γυναίκες θα αποφύγουν τη φαλάκρα.
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι, σύμφωνα με την έρευνα, ανοίγει η πόρτα ώστε μελλοντικά να δημιουργηθεί μια φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της φαλάκρας με βάση την TGF-beta. Αυτό διότι, όπως ισχυρίζονται, αν η πρωτεΐνη επανέλθει στα κανονικά επίπεδα στους θύλακες του κεφαλιού ενός φαλακρού θα ενεργοποιήσει τα βλαστοκύτταρα που υπάρχουν στους θύλακες, ώστε να παράγουν νέες τρίχες.