Σαρηγιάννης: Φτάσαμε ξανά στους 54 θανάτους την ημέρα – Πότε θα δούμε κορύφωση

Στις 5 Αυγούστου η κορύφωση

Must Read

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναφέρθηκε στην πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας και τις συνέπειες από τη χαλάρωση των μέτρων. 

Μιλώντας στο euro2day.gr, ο καθηγητής ανέφερε: «Είναι δυνατό να δεχόμαστε να έχουμε 54 θανάτους την ημέρα στο τέλος Ιουλίου, με τις καλύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες που θα μπορούσαμε να έχουμε; Mε υψηλές θερμοκρασίες, αρκετά καλή υγρασία, ηλιοφάνεια και όλον τον κόσμο έξω;», διερωτάται και προσθέτει: «Αν κυνικά λέμε ‘δε με νοιάζει, ας είχε εμβολιαστεί’ ή ‘ας είχε κάνει την τέταρτη δόση όπως του έδωσα το δικαίωμα’, εγώ απαντώ ότι δεν θα ήθελα έναν τέτοιο κυνικό άνθρωπο να καθοδηγεί τη ζωή μου».

Ο καθηγητής επισημαίνει πως αυτή την περίοδο βλέπουμε σε πλήρη ανάπτυξη ένα συνολικό πολύπλοκο φαινόμενο που συμβαίνει στις πανδημίες: «Έχεις έναν κίνδυνο, ο οποίος έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και το τι θα συμβεί ως επίπτωση στη δημόσια υγεία έχει να κάνει με την ευαλωσιμότητα των ανθρώπων που υπόκεινται σε αυτόν τον κίνδυνο. Διαφοροποιείται η απόκριση του πληθυσμού με βάση την κατάσταση του πληθυσμού. Αυτό συμβαίνει πάντα στις πανδημίες», σημειώνει και συμπληρώνει: «Αυτό προσπαθούσα να πω από τον Ιούνιο, λέγοντας πως έχουμε κύμα, την ώρα που κάποιοι συζητούσαν για ταλαντώσεις και διάφορα άλλα όμορφα… Είναι λάθος η λογική ότι δεν κοιτάμε τη διασπορά. Όταν η διασπορά γίνει μεγάλη, θα έρθει ο ιός σε επαφή και με τους πιο ευπαθείς και τότε τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα».

Στην αρχή του θερινού κύματος της πανδημίας, όπως εξηγεί, «κολλούσαν τον ιό οι νέες ηλικίες, λόγω αυξημένης κινητικότητας και η επίπτωση τότε ήταν μικρή λόγω χαμηλής νοσηρότητας. Όσο η διασπορά αφηνόταν ανεξέλεγκτη ο ιός ακουμπούσε τις μεγαλύτερες ηλικίες, αρχικά τους μεσήλικες και στη συνέχεια τους ηλικιωμένους. Όσοι από αυτούς έχουν μεγάλη χρονική απόσταση από την 3η δόση και δεν έχουν κάνει 4η είναι περισσότερο ευάλωτοι σε βαριά νόσηση, ιδιαίτερα με την Όμικρον 5 που χτυπάει και στο κατώτερο αναπνευστικό. Για τους ανθρώπους αυτούς υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα βαριάς νόσησης». Όπως δείχνει η πλατφόρμα CORE της διεπιστημονικής ομάδας HERACLES που διευθύνει ο κ. Σαρηγιάννης η πιθανότητα επιβίωσης είναι μικρότερη για όσους εισέλθουν στις ΜΕΘ.

Πότε έρχεται κορύφωση του κύματος

Σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο, οι 138 διασωληνωμένοι φαίνεται να αποτελούν ήδη την κορύφωση, ενώ οι 54 ημερήσιοι θάνατοι κατά μέσο όρο (355+23 σύμφωνα με το χθεσινό εβδομαδιαίο δελτίο του ΕΟΔΥ) βρίσκονται κοντά στο ανώτερο επίπεδο του συγκεκριμένου κύματος.

«Το δικό μας μοντέλο δείχνει την κορύφωση γύρω στις 5 Αυγούστου. Λόγω του τρόπου με τον οποίο δίνει τα στοιχεία ο ΕΟΔΥ σε εβδομαδιαία βάση και όχι με τις τιμές κάθε μέρας, αναμένω την επόμενη εβδομάδα συνολικά μια σταθεροποίηση ως μικρή μείωση των θανάτων», λέει ο καθηγητής. Όπως αποκαλύπτει, για την εβδομάδα που πέρασε το μοντέλο έδειχνε ως και 65 θανάτους σε μια μέρα, με τον μέσο όρο να πέφτει στους 54.

Η πλατφόρμα CORE προβλέπει τη συνέχιση της σταθερής αποκλιμάκωσης στον αριθμό των ημερήσιων διαγνώσεων. Τον Δεκαπενταύγουστο τα κρούσματα θα έχουν πέσει κοντά στα 10.000 την ημέρα (έναντι 17.000 σήμερα), ενώ τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται στην «περιοχή» των 4.500.

Στις διασωληνώσεις εκτιμάται πως θα υπάρξουν κάποιες διακυμάνσεις μέχρι τις 13 Αυγούστου και μια πτωτική πορεία στη συνέχεια, ενώ οι ημερήσιοι θάνατοι προβλέπεται πως θα πέσουν κάτω από τους 20 στις αρχές Σεπτεμβρίου.

«Εμείς παρακολουθούμε πολύ στενά τι γίνεται με την Β.Α.2.75 σε συνεργασία με το Imperial του Λονδίνου, επειδή αυτή τη στιγμή έχουμε πολλές ροές από Αγγλία και όχι μόνο. Προσπαθούμε να κάνουμε μια νέα προσέγγιση με βάση την πιθανότητα εμφάνισης με βάση τι γίνεται στο εξωτερικό και τις τουριστικές ροές, γιατί στην Ελλάδα δεν κάνουμε ικανό αριθμό αλληλουχίσεων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν το παίρνουμε σαν πληροφορία να είναι πια αργά», σημείωσε.

Και πρόσθεσε πως «η συγκεκριμένη παραλλαγή λόγω αυξημένης μεταδοτικότητας, έχει τη δυναμική να προκαλέσει νέο κύμα, που θα αρχίσει να φαίνεται ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου».

«Ίσως η αποκλιμάκωση να αποδειχτεί ένα διάλειμμα μόλις ενός μήνα γιατί ο ιός γίνεται ταχύτερος. Το πρόβλημα είναι τα διαλείμματα να τα χρησιμοποιεί κανείς θετικά και να προετοιμάζεται κατάλληλα», καταλήγει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This