Κι όμως, τα τάμπλετ και τα κινητά τηλέφωνα όχι μόνο δεν αποβλακώνουν τα πολύ μικρά παιδιά, αλλά όταν χρησιμοποιούνται με μέτρο, κάνουν καλό στον εγκέφαλό τους.
Ερευνα που δημοσιεύτηκε στο «The Journal of Pediatrics» διαπίστωσε ότι τα παιδιά έως 2 ετών που περνούν λιγότερο από μία ώρα μπροστά σε οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών έχουν καλύτερα ανεπτυγμένο εγκέφαλο σε σχέση με τα μικρά παιδιά που δεν ασχολούνται καθόλου με τα κινητά και τα τάμπλετ τους ή που, αντίθετα, περνούν πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη.
Την ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του αμερικανικού University of Illinois Urbana-Champaign μελετώντας 356 βρέφη ή παιδιά έως 2 ετών, ενώ ανέλυσαν και τις απαντήσεις των γονιών τους για τις καθημερινές συνήθειες και τη συμπεριφορά των τέκνων τους.
Παρατηρήθηκε ευθεία σύνδεση ανάμεσα στον χρόνο που περνούσαν τα παιδιά μπροστά σε οθόνες και στις νοητικές τους ικανότητες. Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που καθημερινά ήταν λιγότερο από μία ώρα μπροστά σε μια οθόνη είχαν μεγαλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης, καλύτερη προσαρμογή όταν περνούσαν από μια εργασία σε μια άλλη που είχε διαφορετικές απαιτήσεις, ενώ μάθαιναν να λαμβάνουν σωστότερες αποφάσεις.
Μάλιστα, η ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου είναι ακόμη καλύτερη, αν παράλληλα με τη χρήση με μέτρο των συσκευών, τα ανήλικα γυμνάζονται καθημερινά. Η έρευνα, όπως αναμενόταν, επιβεβαίωσε επίσης ότι τα μικρά παιδιά που κινούνται και γυμνάζονται περισσότερο έχουν επίσης καλύτερα ανεπτυγμένο εγκέφαλο σε σχέση με όσα κάνουν καθιστική ζωή.