Σημαντική αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας του κορωνοϊού αποτυπώθηκε για ακόμη μια εβδομάδα στο χθεσινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, την ώρα που ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες προειδοποιούν για τον κίνδυνο ενός νέου πανδημικού κύματος.
Συγκεκριμένα, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανήλθαν σε 55.242, όταν την προηγούμενη εβδομάδα τα κρούσματα ήταν 51.184. Την ίδια ώρα, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, καθώς έφτασε τους 74 – την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 62. Σημαντική όμως ήταν η άνοδος και στις εισαγωγές ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίες εκτινάχθηκαν από τις 157 στις 193, κατά μέσο όρο, κοινώς αύξηση 23%. Οσον αφορά τους θανάτους, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 107, εκ των οποίων οι 13 (12%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης Covid-19, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 33.426 θάνατοι. Οσον αφορά το ιικό φορτίο του κορονοϊού στα λύματα, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (+170%), στη Λάρισα (+60%), στο Ηράκλειο (+97%), στον Αγιο Νικόλαο (+50%) και στα Χανιά (+44%), ενώ οριακή αύξηση παρατηρήθηκε στην Ξάνθη (+19%) και στον Βόλο (+30%).
Η επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως ήταν, λογικό έχει προκαλέσει μια σχετική αναστάτωση στις τάξεις των επιστημόνων, με ορισμένους εξ αυτών να προειδοποιούν για τον κίνδυνο ενός νέου πανδημικού κύματος.
Πρώτος τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης Νίκος Τζανάκης, ο οποίος τόνισε πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι διπλάσιος από αυτόν που δηλώνεται, ενώ έδειξε να προβληματίζεται από τον αριθμό των εισαγωγών που, όπως είπε, έχει διπλασιαστεί σε έναν μήνα. «Υπάρχει μια αργή κλιμάκωση, η οποία προβληματίζει γιατί είναι προάγγελος του κύματος που αναμένεται τέλος του μηνός Οκτωβρίου και αρχές Νοεμβρίου, κάτι που ισχύει ήδη για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, του βορρά κυρίως» τόνισε ο ίδιος.
Ανησυχία για την πορεία της πανδημίας εξέφρασε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής, ο οποίος ξεκαθάρισε πως ο κορωνοϊός δεν έχει τελειώσει αλλά είναι ακόμα εδώ. «Εχουμε φύγει από την επείγουσα κατάσταση, αλλά ο κορωνοϊός συνεχίζει να είναι εδώ. Η πανδημία συνεχίζει να υπάρχει και βλέπουμε τις δυνατότητες που έχει αυτός ο ιός» είπε, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ανήκει στην οικογένεια των κορωνοϊών που έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ματίνα Παγώνη, η οποία φάνηκε ιδιαίτερα προβληματισμένη από την αύξηση των νοσηλειών. «Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι ο κορωνοϊός έφυγε με τις υποπαραλλαγές του. Το τονίζουμε κάθε μέρα, το βλέπουμε και έχουμε και τα κρούσματα στα χέρια μας. Δηλαδή αντιμετωπίζουμε τα κρούσματα στα νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αύξηση 8%-10% και τις επόμενες ημέρες ίσως να είναι και μεγαλύτερη» τόνισε.
Για τα μειωμένα κρούσματα σε σχέση με το εξωτερικό, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να συγκρίνουμε τα στοιχεία της Ελλάδας με του εξωτερικού. «Η αύξηση στην Αγγλία είναι στο 45% και στην Ιταλία στο 32%. Οι καιρικές συνθήκες είναι διαφορετικές, καθώς εκεί έχει μπει ο χειμώνας. Εδώ μέχρι πριν από 10 ημέρες ο κόσμος πήγαινε για μπάνιο. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τα γεγονότα στην Ελλάδα και την Ευρώπη» είπε.