Τα γλυκίσματα της περιόδου των Χριστουγέννων είναι πολλά και αξεπέραστης νοστιμιάς: Μελομακάρονα, αφράτοι κουραμπιέδες, παραδοσιακές δίπλες, γεμιστά τσουρέκια και φυσικά η πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα.
Οπως όλα τα γλυκά, όμως, έχουν αρκετές θερμίδες. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποκλείσετε από τη διατροφή σας, ακόμη και αν κάνετε δίαιτα. Δείτε τη θερμιδική αξία κάθε γλυκού και τι πρέπει να προσέξετε για να τα απολαύσετε χωρίς τύψεις.
- Από τη Σοφία Τικταμπανίδη
Κουραμπιέδες. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βούτυρο θεωρούνται τα πιο επιβλαβή γλυκίσματα των εορτών. Εχουν αρκετή ζάχαρη, η οποία δίνει κενές θερμίδες στον οργανισμό. Περιέχουν όμως και αμύγδαλα, τα οποία είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε και ασβέστιο, αλλά και αβγά, τα οποία αποτελούν πηγή βιταμινών Α, D, φυλλικού οξέος και Β12. Ενα μέτριο κομμάτι κουραμπιέ (40 γρ.) περιέχει 240 kcal και 9,2 γρ. λιπαρών κυρίως κορεσμένων.
Μελομακάρονα. Θεωρούνται καλύτερα από τους κουραμπιέδες, καθώς η πρώτη ύλη για την παρασκευή τους είναι το ελαιόλαδο, το οποίο λειτουργεί ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως η βιταμίνη Ε, και μονοακόρεστων λιπαρών, που βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερόλης και στην αύξηση της HDL. Επίσης, το μέλι που περιέχουν είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στη γενικότερη υγεία του οργανισμού. Περιέχουν, επίσης, καρύδια, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες Β6 και Ε, η οποία τους δίνει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά και σε ω3 και ω6 λιπαρά. Τέλος, τα μπαχαρικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή τους, όπως είναι η κανέλα και το γαρίφαλο, έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, καθώς περιέχουν σίδηρο και αντιοξειδωτικές ουσίες, που, αν συνδυαστούν με ξύσμα πορτοκαλιού, που περιέχει βιταμίνη C, βοηθούν στην πιο γρήγορη απορρόφησή του από τον οργανισμό. Ενα μέτριο μελομακάρονο (35 γρ.) περιέχει 190 Kcal και 8 γρ. λιπαρά.
Δίπλες. Αν και είναι τηγανιτό γλύκισμα, περιέχει τα λιγότερα λιπαρά. Καλό θα ήταν κατά το τηγάνισμά τους να χρησιμοποιηθεί ελαιόλαδο, το οποίο περιέχει ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικές βιταμίνες. Οι δίπλες περιέχουν ακόμα και μικρή ποσότητα καρυδιών, τα οποία περιέχουν και αυτά καλά λιπαρά οξέα και βιταμίνες Β6 και Ε. Μία μέτρια δίπλα (45 γρ.) περιέχει 170 kcal και 4,5 γρ. λιπαρά.
Βασιλόπιτα. Ανάλογα με τα συστατικά που περιέχει, διαμορφώνονται και οι θερμίδες. Είναι γλύκισμα πλούσιο σε κορεσμένο λίπος λόγω του βουτύρου που περιέχει, και αυτό συσχετίζεται με αύξηση της χοληστερόλης. Ομως αν παρασκευαστεί με μαργαρίνη αντί για βούτυρο, θα μειωθεί η περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος. Η ζάχαρη, επίσης, είναι σε αφθονία. Αλλά περιέχει ασπράδια και γάλα, τα οποία είναι καλές πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Αν προστεθεί πορτοκάλι στη βασιλόπιτα, εμπλουτίζεται με βιταμίνη C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό και έχει αντιοξειδωτική δράση. Ενα μέτριο κομμάτι (100 γρ.) περιέχει περίπου 300-350 kcal & αρκετά γρ. λιπαρά.
Τσουρέκι. Αποτελεί ένα θρεπτικό και υγιεινό γλυκό των Χριστουγέννων. Περιέχει αλεύρι, που είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και μαγνήσιο, τα οποία συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Επίσης, παρασκευάζεται με αβγά, που είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, μαργαρίνη που είναι πλούσια σε ω3 και ω6 λιπαρά οξέα και βιταμίνες που έχουν αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τέλος, το μαχλέπι που προστίθεται στο τσουρέκι τού δίνει μια ιδιαίτερη μυρωδιά λόγω της κουμαρίνης και κάποιων άλλων πικρών ουσιών που περιέχει, και διαθέτει χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες. Η βανίλια που μπορεί να προστεθεί, συμβάλλει στην ανακούφιση στοματικών διαταραχών και την τόνωση του νευρικού συστήματος. Τέλος, κάποιες συνταγές το θέλουν με μαστίχα, που έχει θεραπευτική δράση για το στομάχι, αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθάει στην επούλωση των πληγών. Τσουρέκι απλό, μία φέτα (50 γρ.) περιέχει 193 θερμίδες και 7,5 γρ. λιπαρά. Τσουρέκι με σοκολάτα, μία φέτα έχει 214 θερμίδες.