Επιστρέφει ο εφιάλτης του κορωνοϊού; Το ερώτημα αυτό αρχίζει να επισκιάζει τις συζητήσεις της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, όσο η κατάσταση με τον κορωνοϊό παραμένει νεφελώδης στη Κίνα, την ώρα που νέες μεταλλάξεις «σαρώνουν» τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η επιστροφή στην κανονικότητα που εδώ και λίγους μήνες είναι γεγονός για όλο τον πλανήτη αρχίζει να «κλυδωνίζεται», καθώς φαίνεται πως η Κίνα βρίσκεται προ μιας νέας έξαρσης του κορωνοϊού, προκαλώντας διάχυτη ανησυχία σε όλο τον πλανήτη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε και πάλι τη σημασία να υπάρχει διαφάνεια και τακτική ανταλλαγή δεδομένων, επισημαίνοντας την έλλειψη πληροφόρησης από το Πεκίνο. Ακόμα, ζήτησε από την Κίνα να αρχίσει να μοιράζεται δεδομένα για τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει και την πρόοδο της εμβολιαστικής εκστρατείας, ιδίως στις τάξεις των ευάλωτων πολιτών και των άνω των 60 ετών.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαντάζει σχεδόν ανέφικτο, αφού εδώ και δύο χρόνια η Κίνα συστηματικά επιλέγει να δίνει πληροφορίες με το σταγονόμετρο. Ετσι, καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των χωρών που επιβάλλουν ή εξετάζουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα. Συγκεκριμένα, ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Νότια Κορέα, Φιλιππίνες, Ινδία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισραήλ είναι έως τώρα οι χώρες που απαιτούν από τους επισκέπτες υποχρεωτικό τεστ 48 έως 72 ωρών πριν από το ταξίδι από την ασιατική χώρα. Μάλιστα, το Μαρόκο ετοιμάζεται να απαγορεύσει εντελώς την είσοδο ταξιδιωτών από την Κίνα.
Από την πλευρά της, η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου με επιστολή της προς τους υπουργούς Υγείας των 27 κρατών-μελών επισήμανε τον κίνδυνο που ενδέχεται να προέλθει από την Κίνα για τους Ευρωπαίους πολίτες. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων Covid-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις, στις αρχές Ιανουαρίου» δήλωσε, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης, καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία, έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.
Την ίδια ώρα, σοβαρούς φόβους εγείρει η νέα υποπαραλλαγή XBB.1.5 της μετάλλαξης Ομικρον του νέου κορονοϊού, που «σαρώνει» εδώ και δύο εβδομάδες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο ερευνητής ιατρός στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης έκρουσε ακόμα μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τη χώρα μας, όπου μετράμε 20-30 νεκρούς κάθε μέρα. «Φαίνεται ότι θα επικρατήσει πολύ σύντομα. Είναι σίγουρο ότι θα έρθει και στην Ελλάδα, το θέμα είναι αν θα κρατήσουμε άμυνα αρκετό καιρό, ώστε να μπει τουλάχιστον η άνοιξη, ελπίζοντας σε καλύτερο καιρό και λιγότερα θύματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλάκης.